Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IŻiŻ: Zbyt duża zawartość tłuszczów w diecie hamuje długowieczność Polaków

  • Autor: Adam Tubilewicz, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-01-2016, 14:53
IŻiŻ: Zbyt duża zawartość tłuszczów w diecie hamuje długowieczność Polaków
Mimo że średnia długość życia Polaków rośnie systematycznie od początku lat 90., to do światowej czołówki dużo nam jeszcze brakuje. fot. shutterstock

- Nie wińmy genetyki. To my i podejmowane przez nas działania decydują o naszym zdrowiu, a w konsekwencji długości życia - mówił podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Jak wskazywał Mirosław Jarosz, mimo że przeciętna długość życia w Polsce rośnie systematycznie od 1992 roku, to wciąż bliżej nam pod tym względem do takich krajów jak Rumunia niż do lidera długowieczności, Japonii. - Szybki wzrost, który obserwujemy od lat 90. XX wieku był związany z pozytywnymi zmianami w żywieniu Polaków, zwłaszcza ze wzrostem spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów roślinnych, zmniejszeniem spożycia mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych i soli, a także zwiększoną zawartością w diecie witamin C, beta karotenu, E i D - mówił dyrektor IŻIŻ. Jego zdaniem na wydłużenie przeciętnego trwania życia Polaków miało też wpływ zmniejszenie zjawiska palenia papierosów. Z kolei obserwowane równocześnie niekorzystne tendencje w spożyciu alkoholu, nie zniwelowały działania innych korzystnych czynników.

Podczas swojego wystąpienia Jarosz zauważył, że na zwiększenie długości życia Polaków wpływ miały korzystne zmiany w strukturze spożycia tłuszczów. Chodzi tu przede wszystkim o wzrost spożycia tłuszczów roślinnych połączony z jednoczesnym spadkiem spożycia tłuszczów zwierzęcych. Korzystny wpływ miało również zwiększenie w diecie udziału kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a także poprawa proporcji ich spożycia w stosunku do nasyconych. Wśród czynników hamujących dynamikę wzrostu długości życia Jarosz wymienił m.in. zbyt wolne zmiany w nawykach żywieniowych oraz małą aktywność fizyczną Polaków

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia wskazał, że na zmniejszenie zachorowalności na raka żołądka wpływa większe spożycie owoców, warzyw, mniejsze spożycie soli, a także zmiana struktury spożycia tłuszczów - Taka dieta jest bardziej skuteczna niż jakikolwiek pakiet onkologiczny i ogranicza ryzyko wystąpienia każdego rodzaju nowotworu - dodał Jarosz. - Nie ma tutaj maksymalnej dawki, Każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zwiększa nasze szanse na uniknięcie groźnych chorób. Na niekorzyść należy na za to ocenić fakt, że, zamiast rosnąć, od kilkunastu lat maleje w Polsce spożycie ryb, a od kilku lat także warzyw i owoców.

Zdaniem Jarosza olbrzymim wyzwaniem jest obecnie walka z otyłością, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. W województwie mazowieckim w 2014 roku problem ten dotyczył aż 32 proc. populacji w wieku 10-15 lat. To najgorszy wynik w Polsce. Dyrektor IŻIŻ wskazał na silną korelację wzrostu otyłości ze spożyciem tłuszczów ogółem. - Wbrew obiegowej opinii skala problemu wcale się nie zmniejsza. Wręcz przeciwnie, jest coraz gorzej, a lansowany przez niektórych pogląd o "zdrowej" otyłości jest nieprawdą - przekonywał gospodarz kongresu. Przyczynę takiego stanu rzeczy upatrywał on we wzrastających wielkościach spożycia tłuszczów i ich udziału procentowego w diecie. Zjawisko to prawdopodobnie jest przyczyną zmniejszenia dynamiki wzrostu przeciętnej długości życia Polaków.

I Narodowy Kongres Żywienia w Warszawie zorganizowano 20 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • modus 25-01-2016, 11:58:
A pan jest skończonym kretynem ten Pan ma więcej rozumu jak ci co jedzą faszerowane mięso nie jedzenie mięsa jest dużo zdrowsze
ktos kto pod tym artykułem pisze głupoty niech się rypnie w pusty łeb
  • Mix 21-01-2016, 10:42:
Ten Pan to skończony nieuk i nigdy nie powinien być na tak poważnym stanowisku.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH