Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jaja na Wielkanoc - nie tylko od kury

  • Autor: PAP
  • Data: 03-04-2010, 09:19
Jaja na Wielkanoc - nie tylko od kury
fot. publicdomainpictures.net

Jajko od kury to niejedyny wybór na wielkanocny stół. W sklepach można kupić jajka przepiórcze, a gdzieniegdzie też jaja strusie. Waga jaj waha się od 12 gram do 2 kg, a ceny od 20 groszy do 90 zł za sztukę.

Jaja różnią się nie tylko masą i ceną, ale i sposobem przygotowania. Aby dobrać się np. do strusiego potrzebny jest... młotek.

Z jaj kurzych najdroższe są jajka od kury zielononóżki i te z hodowli ekologicznych. Takie też najchętniej wybieramy na wielkanocny stół - duże, w białej skorupce, najlepiej od kury karmionej naturalnymi paszami, bez dodatków GMO.

Jaja kurze można dostać w każdym sklepie. Kosztują od 60 gr. do 1,2 zł za sztukę. W supermarketach, w ramach promocji, można je dostać taniej. Sprzedawane są w różnych rozmiarach (S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże).

Większość z nich ma na skorupce stempel, tzw. kod weterynaryjny, którego pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kur. 0 oznacza chów ekologiczny, te z 1 pochodzą z tzw. wolnego wybiegu, 2 - to chów ściółkowy, a 3 - klatkowy. Dodatkową informację na opakowaniach jaj jest klasa jakości. A - oznacza najwyższą klasę, B - to jaja drugiej klasy, np. z zabrudzoną skorupką.

Stemplem oznaczać swoich jaj nie muszą hodowcy mający do 50 kur. Jednak mogą oni sprzedawać jaja tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów.

Strusie jaja oferuje niewiele sieci handlowych, można je jednak kupić w niektórych delikatesach lub zamówić bezpośrednio u hodowcy. W jednym ze stołecznych sklepów jaja te kosztują 90 zł za sztukę. Poza Warszawą można je kupić taniej - od 40 zł.

Jedno strusie jajo to równowartość przynajmniej 10 jajek kurzych. Zdarzają się jednak jaja strusie odpowiadające aż 30 jajom kurzym. Z takiego jaja zwykle robi się jajecznicę. Należy pamiętać, że jego gotowanie trwa znacznie dłużej niż kurzego. "Na twardo" zajmuje to od 45 minut do godziny - w zależności od wagi jaja. "Pierwsze jajko gotowałam zgodnie z rozpowszechnionym przepisem - 2 godziny - ale to za długo, białko robi się sine" - powiedziała PAP Agnieszka Sarzyńska, która prowadzi fermę strusi pod Zamościem.

Hodowcy polecają wykonanie ze strusiego jaja wydmuszki. Na jednym czubku jajka wybija się dziurkę młotkiem, wtedy zawartość wypływa, można użyć słomki, wdmuchując powietrze do środka - wtedy dzieje się to szybciej - tłumaczą specjaliści. Np. do jaj strusich z fermy Rafała Dąbkowskiego z Kniewa, koło Trójmiasta, dołączana jest instrukcja, jak wydostać ze skorupki białko i żółtko.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH