Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Jak grillować nie zanieczyszczając powietrza?

1 września 2019 w Krakowie zacznie obowiązywać zakaz palenia węglem i drewnem. Wszystko ze względu na duże zanieczyszczenie powietrza, czyli popularny smog. Nowe przepisy dotyczą również grilli stacjonarnych, czyli sprzętu ogrodowego, rożna w restauracji, czy rusztu w piwnych ogródkach. Czy inne polskie miasta też powinny wprowadzić podobne obostrzenia? Okazuje się, że zamiast ograniczania wspólnego biesiadowania – wystarczy zadbać o zdrowe i bezpieczne dla środowiska grillowanie.

Jak grillować nie zanieczyszczając powietrza?
Fot. mat. pras.

- Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana naszych nawyków. Nie rozpalajmy grilla rozpałkami z marketu, benzyną, gazetą, dyktą, a tym bardziej drewnem lakierowanym. Wszystkie te wspomagacze posiadają w sobie porządną dawkę chemii, szkodliwą zarówno dla nas, jak i środowiska naturalnego. Pamiętajmy też, że przygotowywanie potraw na sprzęcie gazowym lub elektrycznym jest bardziej przyjazne naturze niż tradycyjne grillowanie – komentuje Michał Dobosz.

Grille gazowe nie emitują niebezpiecznego pyłu PM 2,5 do atmosfery. Taki sprzęt nie wytwarza dymu. Płomień rozgrzewa kawałki skały wulkanicznej lub metalowe pręty, na których pieką się potrawy. Grill posiada osłonki na palnikach gazowych, przez które tłuszcz spływa na tacę ociekową i nie ma kontaktu z ogniem. Dlaczego to takie ważne?

- Podczas grillowania na grillu węglowym wytapiający się tłuszcz spada na węgiel lub brykiet i wraz z powstającymi płomieniami opala mięso na ruszcie. Właśnie tak szkodliwe substancje lądują prosto na naszym talerzu – ostrzega Michał Dobosz, grill master Grill360.pl.  

Wysoka temperatura grillowania powoduje wytwarzanie szkodliwych związków chemicznych. Powstają one przy przyrządzaniu mięsa w bardzo wysokiej temperaturze lub kiedy ma ono bezpośredni kontakt z płomieniem. Związki te są rakotwórcze i niebezpieczne dla człowieka. Wybór grilla gazowego jest więc lepszy nie tylko ze względu na czyste powietrze, ale także zdrowie.

Kilka lat temu naukowcy z Politechniki Warszawskiej zbadali ilość i skład pyłu PM 2,5 w trzech typach grilli: węglowym opalanym węglem drzewnym, brykietem oraz gazowym zasilanym czystym propanem. Jak się okazało, najbardziej szkodliwy dla środowiska jest sprzęt tradycyjny. Grill węglowy emituje 27 razy więcej szkodliwego pyłu do atmosfery niż gazowy.

To jednak nie wszystko. To samo badanie wykazało, że dym z węgla drzewnego zawiera aż 12 z 16 toksycznych substancji (w tym 5 rakotwórczych), brykiet – 13. W potrawach przygotowywanych na grillu gazowym nie odnotowano niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Podobne pomiary uzyskali naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego, którzy udowodnili, że kiełbaska przyrządzona na tradycyjnym sprzęcie zawiera 100 razy więcej szkodliwego benzo(a)pirenu niż paczka papierosów. Wniosek? Pozwalając sobie na smakołyk z grilla węglowego… stajesz się nałogowym palaczem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

grillowanie RSS ALERT    /    grill RSS ALERT    /    Michał Dobosz RSS ALERT    /    smog RSS ALERT    /    ekologia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.147.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.