Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak pogodzić tradycję i nowoczesność na rynku wędlin?

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 06-06-2016, 12:34
Jak pogodzić tradycję i nowoczesność na rynku wędlin?
Dominika Rąba, członek ZM Henryk Kania. Fot. Zakłady Mięsne Henryk Kania

Zdaniem Dominiki Rąby, członka zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania, na rynku wędlin z powodzeniem występują dwa, wydawać być się mogło sprzeczne trendy - przywiązanie do tradycyjnych produktów oraz poszukiwanie nowości. Czy można je połączyć?

- Oba te trendy z powodzeniem funkcjonują równolegle. Dzieje się tak, ponieważ cały czas wyroby tradycyjne cieszą się dużą popularnością i są chętnie kupowane. Z drugiej jednak strony, coraz wyraźniej widzimy, że klienci chętnie eksperymentują i szukają nowości oraz ciekawych połączeń smakowych. Okazuje się więc, że tak, jak nie wyobrażamy sobie grilla bez kiełbasy śląskiej, czy świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy i wędzonej szynki, tak równolegle bardzo chętnie kupujemy np. smakowe kabanosy w różnych gramaturach czy inne produkty idealne np. jako imprezowe przekąski - wyjaśnia Dominika Rąba.

Przyznaje również, że producenci szukają sposobów, aby połączyć przywiązanie do tradycji z codzienną wygodą, która w obliczu deficytu czasu staje się coraz istotniejsza dla wielu producentów.

- Najlepszym sposobem jest stworzenie pysznej wędliny wysokiej jakości według tradycyjnej receptury oraz zapakowanie jej w nowoczesny sposób. Dzięki temu połączeniu, oferujemy doskonały produkt o świetnym smaku, który możemy szybko kupić, błyskawicznie sprawdzić jego skład, a dodatkowo utrzymać jego świeżość i właściwości przez kilkanaście dni - przyznaje.

Zdaniem Dominiki Rąby w kontekście codziennej wygody istotne jest także plastrowanie wędlin. Produkty plastrowane są wygodne w użyciu, jednocześnie zapewniają konsumentom bezpieczeństwo i wysokie walory użytkowe.

- Do najważniejszych zalet należą m.in. trwałość, różnorodność smaków oraz gramatura dostosowana do pojedynczych posiłków, dzięki czemu wędliny te nie psują się, gdyż są zjadane na bieżąco - zauważa Dominika Rąba, członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Techn. Przetw. Rybnego 11-06-2016, 11:25:
no coz,
pani Raba nie powiedzial nic co moglo by byc tu "nowoscia"
Plastrowanie wedlin, smak, tradycyjnosc receptury w powiazaniu z "nowoczesnym" sposobem podania - to sa stare prawdy.
bylo by dla mnie ciekawe gdyby pani ta temat trwalosci bardziej przyblizyla i w sposob jasny okreslila jak zaklad jej podchodz do tego tematu.
Wiadomo chodzi mi o sposoby utrwalania produktow a scislej mowiac "preparaty" "wspomagajace"

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH