Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak wygląda proces produkcji jaj

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 18-07-2017, 15:06
Jak wygląda proces produkcji jaj
Fot. Fotolia

Ostatnio pojawiło się wiele dyskusji na temat procesu produkcji i kontroli jakości jaj. Jak wygląda proces produkcji jaj? Fermy Drobiu Woźniak przybliżają i pokazują cały proces.

Postanowiliśmy przybliżyć Państwu jak wygląda ten proces. 30 lat doświadczenia firmy przyczyniło się do dynamicznego rozwoju technologii w Fermach Drobiu Woźniak. Cały proces jest w pełni zautomatyzowany poprzez stosowanie zaawansowanej technologii oraz maszyn najlepszych producentów.

Zaczynamy pracę bardzo wcześnie rano, kury właśnie tak znoszą jajka. Codziennie w godzinach porannych automatyczne urządzenia zbierają jaja z kurników. Następnie są komputerowo liczone oraz sortowane.

W pakowni jaja przechodzą etap sortowania i selekcję. Nadaje się im klasę wagową i jakościową. Wykrywane są zabrudzenia, stłuczenia oraz likwidowanie są wszelkie bakterie.

 W fermach Woźniak proces ten odbywa się z zastosowaniem maszyny Omnia 530 PX. - Jest to najnowocześniejsze urządzeni jakie można zastosować na tym etapie - mówi pani Małgorzata Kuriata, dyrektor handlowy.

Co dzieje się z jajkami na maszynie sortującej ?

W równych rzędach umieszczone na są specjalnych rolkach. Bardzo precyzyjne detektory skanują je z każdej strony. Pierwszy to wspomniany już Eggsinspektor – dzięki 18 kamerom jest w stanie wykryć nawet mikroskopijne zabrudzenia. Drugi natomiast odpowiedzialny jest za wychwycenie jaj z minimalnymi uszkodzeniami, pęknięciami. Każde jajo jest czterokrotnie opukiwane. Kiedy jajo jest uszkodzone, dźwięk tego opukiwania jest inny. Sygnał jest wychwytywany przez specjalny komputer, który po odnalezieniu ubytku odrzuca produkt do jaj klasy B (jajo pęknięte wydaje inny dźwięk niż jajo w całości).

Ważenie

Kolejnym etapem jest system wag. Jaja trafiają na linie, których w zakładzie jest 24. Każda linia ma określoną klasę wagową, z której jajo trafia do odpowiedniego opakowania jednostkowego.

 Dezynfekcja jaj

Następną fazą w procesie sortowania jest naświetlanie jaj przez specjalistyczne lampy UV- umieszone w trzech miejscach. To bardzo ważny moment w całym cyklu produkcyjnym, ponieważ powoduje niszczenie wszelkich bakterii oraz zarazków. Aby zapewnić skuteczność ich działania, wymienianie są co 2000 godzin pracy.

Sortownia

Centralny proces mycia i dezynfekcji maszyny sortującej wykonywany jest każdego dnia. Raz na 2 tygodnie  pobierane są wymazy ze wszystkich elementów, z którymi mają styczność jaja. Badane są również wymazy ścian i podłóg.

- Nie ma skrawka etapu produkcji, który nie zostałby przez nas przebadany, dlatego Fermy Drobiu Woźniak mają produkty o najwyżej jakości na europejską skalę – podkreśla Małgorzata Kuriata.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 013) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH