Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jak zmienia się technologia oświetlania hal przemysłu mięsnego?

Przepisy dotyczące przemysłu mięsnego są nieustannie przedmiotem dyskusji i modyfikacji. Choć w porównaniu z niektórymi regulacjami zalecenia na temat warunków oświetleniowych są stosunkowo stałe, dynamicznie zmienia się technologia, dzięki której można je skutecznie realizować - czytamy w materiale prasowym firmy Trilux Polska.

Jak zmienia się technologia oświetlania hal przemysłu mięsnego?
Fot. mat. pras.

W związku z powiązaniem produkcji mięsa z przepisami dotyczącymi poruszających opinię publiczną kwestii – jak zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt czy ubój rytualny – podstawa prawna bywa dość często modyfikowana. I bez zmian w przepisach środowisko pracy w tej gałęzi przemysłu jest jednak wymagające – zarówno dla ludzi, jak i funkcjonującego w zakładach sprzętu. Jakie przepisy  względem oświetlenia w firmach mięsnych, ich halach fabrycznych i magazynach obecnie obowiązują i jakimi środkami najlepiej je spełniać?

Istnieje szereg wytycznych mających znaczenie ze względu na bezpieczeństwo, wymagania sanitarne, środowiskowe i oświetleniowe charakterystyczne dla przemysłu spożywczego – w tym także i branży mięsnej. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point System – HACCP), mający na celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i wyeliminowanie zagrożeń w przebiegu jej produkcji i obrotu nią, zaleca producentom oświetlenia, by oprawy wykonane były z szczególnie wytrzymałych, odpornych na uderzenia i rozbicie komponentów. Jest to konieczne, by wykluczyć sytuację, w której elementy lamp mogłyby zanieczyścić proces wytwarzania żywności.

– By uniknąć ryzyka, że do artykułów spożywczych przedostaną się niepożądane substancje, oprawy zgodne z HACCP wykonane są z ogniotrwałych, nietoksycznych, nieodpryskujących, niereaktywnych i nierdzewnych materiałów. W obudowach nie występują na przykład żadne szklane elementy – mówi Maciej Gronert, projektant oświetlenia Trilux Polska.

– Jeśli w danym zastosowaniu używa się wysokociśnieniowych myjek i agresywnych środków czyszczących, zaleca się wykorzystanie opraw w klasie szczelności IP66, zapobiegających kondensacji pary wodnej w układzie optycznym nawet przy oddziaływaniu strugą wody 100 l/min – tłumaczy ekspert.

Wątkiem mającym szczególnie duże znaczenie w kontekście ochrony żywności jest także maksymalne wydłużenie okresów między serwisowaniami. Mając na uwadze fakt, że działania związane z przeglądem lub wymianą opraw mogą ingerować we wrażliwe procesy produkcyjne, wymuszając przestoje, zalecane są  produkty o jak największej żywotności.

więcej informacji:

TRILUX Polska RSS ALERT    /    Maciej Gronert RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    oświetlenie dla przemysłu spożywczego RSS ALERT    /    HACCP RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.151.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.