Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Jakie mięso wybierają polscy rodzice dla swoich dzieci? (badanie)

Agencja badawcza BioStat na zlecenie SuperDrob S.A. przeanalizowała preferencje żywieniowe Polaków, również pod kątem diety najmłodszych. Jak pokazuje badanie, niemal 90 proc. rodziców wybiera dla swoich dzieci najzdrowsze mięso drobiowe – kurczaka (68 proc.) lub indyka (21 proc.). Skąd zatem problemy polskich dzieci z otyłością?

Jakie mięso wybierają polscy rodzice dla swoich dzieci? (badanie)
Fot. mat. pras.

Już co piąty uczeń nad Wisłą ma nadwagę, a dzieci w Polsce należą do najszybciej tyjących w Europie. Poza skłonnościami genetycznymi oraz brakiem ruchu znaczącą przyczynę stanowi nieodpowiednia dieta, oparta na smażonych na głębokim tłuszczu potrawach. Co prawda niemal 90% rodziców w Polsce wybiera dla dzieci drób, wskazywany przez dietetyków, jako najzdrowszy gatunek mięsa, jednak to sposób jego przyrządzenia ma znaczący wpływ na walory zdrowotne.

Odpowiednio przygotowany drób należy do grupy produktów mających pozytywny wpływ w walce z otyłością najmłodszych. Mięso pieczone, duszone lub gotowane można podawać dziecku bez obaw. Taki posiłek zapewni uczucie sytości i zaspokoi zapotrzebowanie kaloryczne. Jednocześnie należy pamiętać o dostosowaniu liczby dań mięsnych do wieku dziecka.

– Mięso dobrej jakości, gotowane i podawane bez skóry, można wprowadzać do jadłospisu już ok. szóstego miesiąca życia. W diecie małych dzieci - pomiędzy pierwszym, a trzecim rokiem życia - powinno być stosowane 2-3 razy w tygodniu. Opracowane przez naszych ekspertów zalecenia sugerują jednak ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) do 500 g w tygodniu, co ogranicza ryzyko występowania niektórych chorób – tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia. – Równie istotne w diecie młodych ludzi jest ograniczone spożycie tłuszczu zwierzęcego. Stąd chude mięso drobiowe, w tym mięso z kurczaka, stanowi dobre rozwiązanie – dodaje.

Jak pokazuje badanie zlecone przez SuperDrob S.A., dorośli liczą się ze zdaniem swoich dzieci – dla połowy rodziców kupujących kurczaka najważniejsze kryterium wyboru stanowią preferencje smakowe najmłodszych. Co trzeci badany bierze pod uwagę głównie łatwość i szybkość przyrządzenia mięsa, a 30% wskazuje na kwestie zdrowotne. I słusznie. Mięso z kurczaka jest bowiem zalecane dla dzieci jako źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Najchudszy element - pierś z kurczaka – zawiera zaledwie 1% tłuszczu. Ponadto ma korzystny skład kwasów tłuszczowych z przewagą kwasów nienasyconych.

Badanie Preferencji Żywieniowych Polaków zostało przeprowadzone przez instytut badawczy Biostat na zlecenie firmy SuperDrob S.A. – producenta Kurczaka Sielskiego z chowu bez antybiotyków. Badanie zostało przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 600 osób metodą CATI we wrześniu 2018 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

SuperDrob RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT    /    spożycie drobiu RSS ALERT    /    dzieci RSS ALERT    /    Beata Przygoda RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Rodzic 2018-12-17 22:31:02
    tony słodyczy+hektolitry soków słodzonych= otyłość
    • Piotr 2018-12-17 23:40:20
      Do tego przekąski i cholesterol.
  • Darek 2018-12-18 09:42:03
    "Artykuł" o żywieniu dzieci mięsem i ani słowa o najbardziej polecanym mięsie dla dzieci - króliku?! Problem, że nazwa pewnej firmy drobiarskiej w tej REKLAMIE pojawia się 3 razy i głupio by było pisać prawdę. Problem kiepskiej jakości drobiu z produkcji intensywnej, gdzie kurczaki często są katowane hormonami i antybiotykami? Zrzucimy winę na rodziców i sposoby jego przygotowania i ocieplimy trochę nasz wizerunek! Bomba!
  • Rychu 2018-12-18 10:06:00
    Kurczak i zdrowe mięso? Dobry dowcip. Sponsorzy tych badań bardzo chcą, żeby w to wierzyć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.210.158.163
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.