Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jakie są perspektywy eksportu polskiego mięsa do Chin?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-12-2015, 15:17
Jakie są perspektywy eksportu polskiego mięsa do Chin?
Fot. Shutterstock

Od 2007 r. eksport polskiej żywności do Chin wzrósł ośmiokrotnie, do 163 mln euro. W przypadku eksportu mięsa występują liczne czynniki wpływające na jego poziom. Czy polskie mięso może podbić chiński rynek ?

Michał Koleśnikow, kierownik zespołu ds. analiz sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas, przypomina, że w przypadku eksportu polskiej wieprzowiny do Chin blokadę stanowi ASF. Niemniej wciąż możemy ją eksportować do Honkongu, który często okazuje się bramą na rynek Państwa Środka. 

- W tym aspekcie czymś "pozytywnym", mniejszym złem, jest to, że inne unijne kraje mogą wieprzowinę do Chin eksportować. Tym samym np. wieprzowina z Niemiec trafia do Chin, a w samych Niemczech sprzedawana jest ta z Polski. Reeksport polskiej wieprzowiny nie jest rozwiązaniem, tzw. traceability jest w przypadku mięsa znacznie bardziej restrykcyjne niż w przypadku np. polskich jabłek - podkreśla Michał Koleśnikow. Jak dodaje inna sytuacja ma miejsce na rynku drobiu. Eksport drobiu do Chin nadal szybko rośnie, w tym także z Unii Europejskiej. Polska pozostaje liderem produkcji drobiu we wspólnocie. Z tego też powodu pojawia się oczywiste pytanie, czy tak znaczące moce produkcyjne można przełożyć na ekspansję w Chinach. 

W opinii Michała Koleśnikowa na rynku chińskim rodzimi producenci są w stanie sami w szybkim tempie zwiększać produkcję drobiu. Niemniej import wciąż będzie znaczący.

- Na eksport do Chin w kategorii mięsa warto też patrzeć w nieco inny sposób. To jest świetny rynek dla produktów, które w Europie nie są szczególnie cenione – np. ryjki, uszy czy łapy drobiowe. Przy produkcji schabów czy szynek powstaje mnóstwo innych produktów, których sprzedaż za lepszą cenę lub w ogóle sprzedaż i uniknięcie kosztu utylizacji pozwala zwiększyć marżę na uboju - wyjaśnia ekspert. 

Zwraca również uwagę, na pośredni wpływ rosyjskiego embarga na nasz eksport do Chin.

-  Tak się stało, że rosyjskie embargo na import ze Stanów Zjednoczonych i Kanady skierowało amerykańskie mięso właśnie do Chin, przez co kraje unijne nie mogły zwiększać swojego eksportu do Chin w takim tempie, w jakim się tego spodziewano. To pokazuje jak bardzo zglobalizowane są dziś rynki i jakie mogą być efekty takich działań jak rosyjskie embargo - tłumaczy Michał Koleśnikow, kierownik zespołu ds. analiz sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zenon 18-12-2015, 10:05:
No a co konkretnie załatwił dla Polski w Chinach prezydent DUDA? Sprzedał choć pół tuszy?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH