REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Jakie wymogi stawia QAFP?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
  • Data: 04-07-2012, 17:58

Przedstawiamy wymogi jakie muszą spełnić producenci trzody chlewnej, którzy chcieliby przystąpić do systemu produkcji wysokiej jakości wieprzowiny QAFP.

REKLAMA

Pierwszym krokiem do uzyskania znaku QAFP jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, drugim - wybór jednostki certyfikującej. W zakresie systemu QAFP przeprowadzaniem certyfikacji gospodarstw zajmują się dwie jednostki, są to: Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. oraz Biuro Certyfikacji COBICO. Sama certyfikacja trwa zaledwie kilka godzin, wieńczy ją podpisanie porozumienia w kwestii posługiwania się znakiem systemu.

Certyfikat wydawany jest na okres 1 roku. - Koszt certyfikacji to wynagrodzenie dla jednostki certyfikującej i składka dla administratora systemu na działania promocyjne i rozwój systemu. Jeśli chodzi o administratora systemu to kwota uzależniona jest od wielkości produkcji tucznika w skali roku - mówi Barbara Wilczek, dyrektor UPEMI.

Istnieje również certyfikat grupowy -np. dla grupy producenckiej. - Warto podkreślić , że jeżeli cała grupa producencka stara się o przystąpienie do systemu, to wówczas koszty certyfikacji są niższe i przeliczane są na dzień pracy inspektora - tłumaczy Barbara Wilczek.

Oprócz zgłoszenia przez producenta trzody chlewnej chęci uczestnictwa w systemie QAFP do administratora programu, należy spełnić wymogi dotyczące samej produkcji zwierząt, m.in.: genotypu zwierząt, a także odpowiedniego żywienia tuczników.

Producent musi również przestrzegać dobrostanu zwierząt w trakcie produkcji. Szczegółowe informacje odnośnie wymogów produkcyjnych jakie musi spełnić hodowca, przedstawiamy w „Poradniku dla rolnika" umieszczonym poniżej w załączniku.

Warto też dodać, że sam skup tuczników jak później ich załadunak, transport, a na końcu rozładunek w rzeźni są także prowadzone z zachowaniem wszystkich zasad dobrostanu.

Mięso dostarczane przez rolników poddawane jest gruntownej ocenie jakościowej. - Mierzymy w półtuszach pH1 po 45 minutach od uboju i pH2 po 24 h od uboju. Dodatkowo mięso jest porównywane ze wzornikiem barwy - mówi Barbara Wilczek, Dyrektor UPEMI. Ta analiza pozwala wyeliminować produkty niepełnowartościowe, czyli daje nam pewność, że mięso jest bez wad jakościowych.

Najwyższa jakość jest dodatkowo premiowana. Jak już wcześniej informowaliśmy producenci uczestniczący w systemie QAFP w ZM SALUS mogą otrzymać od 20 do 50 zł wiecej na jednym tuczniku.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • powściągliwy naukowiec 05-07-2012, 11:00:
Wolałbym być bardziej powściągliwy od tych zamierzeń. Jeszcze należy zwrócić uwagę na dyscyplinę w produkcji bezbiecznej wieprzowiny.
Produkcja bezpiecznego mięsa jest zagrożona!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH