REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

JBB będzie produkować 500 ton przetworów mięsnych dziennie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2010, 15:31
JBB będzie produkować 500 ton przetworów mięsnych dziennie

W czerwcu ubiegłego roku Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, zapowiedział, że do 31 grudnia 2009 r. zamkniętych zostanie 800 zakładów mięsnych, które nie zostały dostosowane do norm Unii Europejskiej. No i co? Cisza, bo politycy postanowili, że to nie nastąpi - powiedział prof. Andrzej Pisula z SGGW na seminarium „Polska w obliczu światowego kryzysu - czy zbudowaliśmy firmy odporne na recesję?", zorganizowanym przez firmę Regis.

REKLAMA

Prof. Pisula podejrzewa, że politycy mogli wysłać do Brukseli pismo o odroczenie terminu dostosowania zakładów mięsnych do unijnych wymogów sanitarno-weterynaryjnych. - Czy cokolwiek by się stało w Polsce, gdyby zapowiadana przez Krzysztofa Jażdżewskiego regulacja została zrealizowana? Oprócz efektu bezrobocia, nic by się nie stało - uważa profesor. - Należy uświadomić sobie, ile krajowych zakładów mięsnych wykorzystuje w pełni swoje moce produkcyjne. Ja znam jedną firmę, która do niedawna to robiła - JBB z Łysych.

Podkreśla, że zakład Józefa Bałdygi pracował na trzy zmiany. - Produkował 300 ton wędlin dziennie w niewielkim powierzchniowo zakładzie. Po przerwie spowodowanej pożarem hal produkcyjnych, w odbudowanym zakładzie produkowane jest teraz 100 ton przetworów na dobę. Obecnie JBB ma problemy ze sprzedażą, bo najtrudniejsze jest odzyskanie rynku - tłumaczy.

W ocenie Andrzeja Pisuli zakład z Łysych odzyska za jakiś czas swoją pozycję w branży. - Prezes JBB Józef Bałdyga mówi o produkcji 500 ton wyrobów dziennie. Po upływie pewnego okresu to będzie możliwe - prognozuje prof. Pisula. - Jeśli chodzi o 800 zakładów, które nie dostosowały swojej działalności do unijnych standardów, trudno powiedzieć, co się z nimi stanie - stwierdza.

- Krzysztof Jażdżewski przestał zajmować się tą sprawą, bo został oddelegowany do innych działań. Warto zastanowić się, co oznacza, że te firmy ciągle działają. Przypomnijmy sobie, że udział szarej strefy w polskim rynku mięsa wynosi ok. 30 proc. Przez to zakłady, które posiadają unijne certyfikaty i spełniają wszystkie wymogi bezpieczeństwa nie mogą wykorzystywać swojego potencjału produkcyjnego - podsumowuje Andrzej Pisula.

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lola 24-06-2010, 19:26:
JBB rządzi... jest to najlepszy towar na rynku a za razem nie jest przekalkulowany. doskonałe wyważenie pomiędzy jakością i ceną.
  • Bart Simpson 16-06-2010, 21:53:
dokładnie kolego dzik. produkcja i wywóz dzienny są na poziomie 200 ton. Podajcie nazwę firmy która tyle produkuje i ile jest na rynku. błagam nie sokołów i animex chodzi mi o jeden zakład. oraz nie wywozy na poziomie 150 ton w tym 100 to bader i mom.
  • dzik 11-05-2010, 22:50:
Ja też uważam że jeszcze namieszają, ale spokojne dajmy im troszkę czasu na ponowne okrzepnięcie, troche na rynku ich nie było ale marka ma dobrą opinie a to już dużo

Zobacz wszystkie komentarze (12)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH