Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jest szansa na zmiany w segmencie jakościowej wołowiny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-08-2010, 12:16
Jest szansa na zmiany w segmencie jakościowej wołowiny

Mamy wielką szansę na dokonanie zmian systemowych w segmencie jakościowej wołowiny. Niestety, nie jest pewne, że zostanie ona wykorzystana - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego.

Obecnie realizowany jest projekt badawczy "Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody" przez konsorcjum naukowo przemysłowe. - Ponad 70 naukowców pracuje nad zagadnieniami lepszego dopasowania jakości wołowiny do oczekiwań polskiego konsumenta - mówi Jerzy Wierzbicki. - Współpracę podjęli zagraniczni naukowcy z Francji i Australii, która jest eksporterem wołowiny numer jeden na świecie - dodaje.

Zdaniem prezesa PZPBM bez zmian systemowych trudno jednak oczekiwać, aby wysiłek finansowy w budowaniu rynku wołowiny wysokiej jakości wzięły na siebie jedynie przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego. - O ile Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie uruchomi instrumentów finansowych wsparcia dla Systemu QMP w ramach PROW 2007-2013 to szanse na rozwój segmentu wołowiny wysokiej jakości są małe - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (17)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Prada 12-08-2010, 14:24:
Tadeusz się pewno ucieszy, że jego gazeta jest tu tak obficie cytowana :-)
  • JW 12-08-2010, 13:51:
"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" maj 2009 - Wypowiedź Radcy ds rolnych Ambasady USA w Polsce Erica Wenberga: "Z naszych analiz wynika, że w ciągu najbliższych 10 lat o ok. 1 mln ton wzrośnie zapotrzebowanie na wołowinę. Polska może uczestniczyć w zaspokojeniu tego popytu. Do tego trzeba mieć nowoczesne przedsiębiorstwa, wykorzystywać równie nowoczesne technologie, np. biotechnikę i mieć rozbudowany system marketingowy". Spożycie wołowiny podlega wahaniom. Jeśli produkcja spada szybcej niż popyt to za chwile wzrośnie cena i wzrośnie produkcja. Nie chodzi w tym wyłącznie o jakość a o dobry stosunek jakości do ceny, a z drugiej strony relatywnie niskie koszty produkcji aby zostawała marża do podziału. Pozdrawiam

  • JW 11-08-2010, 08:00:
Odpowiem dziś po południu. Pozdrawiam JW

Zobacz wszystkie komentarze (17)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH