Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jurek Sobieniak: Filtrem dla mięsa wołowego jest HoReCa

Rynek HoReCa można rozumieć jako filtr dla mięsa wołowego. Restauratorzy oraz szefowie kuchni, który serwują dobre mięso, mają wiedzę w tym zakresie - mówi Jurek Sobieniak, szef kuchni, technolog i właściciel bistro Niezłe Bydło.

Jurek Sobieniak: Filtrem dla mięsa wołowego jest HoReCa
fot. Facebook/Niezłe Bydło

- Restauracje, które serwują wołowinę dbają o wysoką jakość produktu. Osobiście, jako restauratorowi bardzo mi na tym zależy i przykładam do tego ogromną uwagę. Każdy lokal gastronomiczny ma swojego dostawcę i może zweryfikować produkt prosząc producenta o certyfikat, co warto przekuć w reklamę. Restauratorzy oraz szefowie kuchni, który serwują dobre mięso, mają wiedzę w tym zakresie. Rynek HoReCa można rozumieć jako filtr dla mięsa wołowego. Jeżeli ktoś lubi i jada wołowinę to na pewno ma swoje ulubione miejsca, w których dostanie danie podane w sposób jaki mu najbardziej smakuje. Pamiętajmy, że klienci wiedzą gdzie zjedzą dobrego steka, dlatego też restauracje, które stawiają na jakość produktu miały, mają i będą mieć swoich stałych, wciąż powracających gości - mówi  Jurek Sobieniak.

Jego zdaniem restauratorzy powinni dokładnie sprawdzać pochodzenie towaru i wymagać certyfikatów od dostawców.

- W profesjonalnych zakładach mięsnych nie dochodzi do sytuacji, w których krowy są nieoznakowane. Każde zwierzę ma swój numer i po uboju jest znakowane specjalną etykietą. Sytuacja, która miała miejsce kilka tygodni temu, wymusi na restauratorach poszerzenie wiedzy w tym zakresie. Restauratorzy muszą wiedzieć jak rozmawiać z gośćmi w restauracji  - podsumowuje.

- Na przykładzie mojej restauracji, nie widzę spadku spożycia mięsa. Moim zadaniem jest dostarczenie dobrego mięsa, które broni się swoją jakością. W sytuacji, kiedy klient zapyta o pochodzenie produktu, mogę spokojnie pokazać normę, certyfikaty dostawy, informacje o tym, kiedy zostało ubite i ile czasu dojrzewało. U nas, w butiku „Niezłe Bydło” sami wybieramy sztuki, jedziemy na zakład albo korzystamy z pomocy zaufanego selekcjonera - dodaje.

Więcej w artykule: Wołowina w HoReCa. Pokłosie kryzysu – opinie

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    Niezłe Bydło RSS ALERT    /    Jurek Sobieniak RSS ALERT    /    nielegalny ubój RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.220.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.