Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kaszankę z Sokołowa wycofano ze sprzedaży w irlandzkich sklepach. Winne bakterie listerii

  • Autor: PAP
  • Data: 06-11-2010, 09:36
Kaszankę z Sokołowa wycofano ze sprzedaży w irlandzkich sklepach. Winne bakterie listerii

Partie dwóch odmian kaszanki z firmy Sokołów wycofano ze sklepów w Irlandii. Wszystko przez decyzję agencji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - informuje PAP. Wcześniej, pod koniec października kaszankę sokołowską wycofano ze sprzedaży w angielskim Doncaster (płd. Yorkshire).

W uzasadnieniu FSAI wskazała na wysoki poziom bakterii listerii monocytogenes. Osobom, które zakupiły którąś z dwóch odmian kaszanki polecono, by oddały je tam, gdzie je kupiły. Dwóch irlandzkich hurtowników, którym dostarczono produkt wycofuje go ze sprzedaży.

Według RTE polskie władze prowadzą dochodzenie w celu ustalenia źródła skażenia.

Listeria monocytogenes zwana bakterią lodówkową rozmnaża się w niskich temperaturach. Zjedzenie zbyt dużej dawki tej bakterii może spowodować listeriozę. Infekcja ma objawy przypominające nieco grypę. Objawia się gorączką, bólami mięśni, niekiedy mdłościami, bólem głowy i zaburzeniami równowagi.

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością: chorych, starszych i małych dzieci. Listeria może też oddziaływać na centralny system nerwowy i serce.

Wcześniej, pod koniec października kaszankę sokołowską wycofano ze sprzedaży w Doncaster (płd. Yorkshire), ponieważ wykryto w nich poziom drobnoustrojów przewyższający prawnie dopuszczalny limit ponad 600 razy.

Kaszanka importowana z Polski sprzedawana była lokalnie w Doncaster i dostarczana odbiorcom w innych miastach. Przypadków zatrucia nie odnotowano.

Sokołów SA zapewnia na swym portalu, że wszystkie zakłady wchodzące w skład grupy są pod stały nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej i posiadają wdrożony system jakości ISO9001 oraz certyfikaty potwierdzające standardy sanitarne i jakość produkcji, między innymi: BRC i IFS.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dzik 10-11-2010, 18:39:
Każdemu może się zdarzyć kawałek folii lub inna rzecz ale nie Listeria i to w takiej ilości. Listeria Monocytogenes jest pewnym wskaźnikiem jakości. Kiełbasa się myli pisząc o brudnych pracownikach bo wtedy mielibyśmy wysoki poziom enterobacteriace pokroju enterococus, escherichia coli i jeszcze paru. Problem leży gdzie indziej, prawdopodobnie użyto mięsa, krwi, plazmy zbyt długo przechowywanego w mroźni, ponieważ Listeria jest bakterią przechowalniczą i tam się głównie namnaża. Opcja druga to może być instalacja wodna a jeśli tak jest to życzę powodzenia w jej usunięciu, będzie naprawdę potrzebne. Kadra Sokołowa jest mocno przestarzała, kiedyś byłem nawet na rozmowie z dyrektorem ds.produkcji nie pamiętam jego nazwiska (taki stary pryk podobny do żubra). Facet raczej zbyt wysokiego poziomu intelektualnego nie reprezentuje. Tyle w temacie. Trzymajcie starych durni a dobrze na tym wyjdziecie. Adieu
  • kiełbasa 10-11-2010, 16:58:
Brudasów do sortowania śmieci i to dotyczy wszystkich stanowisk w zakładzie produkującym żywność.Nie ma tego ,że moze zdażyć się pojedyńcza wpadka . To dzieje sie na codzień ,bo pracownicy są brudasami nie myslacymi o tym, że im samym może zdażyć się konieczność spożycia wyrobu wyprodukowanego bez zachowania higieny..W takich sytuacjach tylko niewykrycie tego rodzaju zjawisk przez słuzby sanitarne w Polsce może świadczyc ,ze nasze kontrole tp nic innego "jak postawienie pięcżęci i złozenie podpisu na dokumencie ,bez przeprowadzenia kontroli" To Jest Hańba dla Zakładu i Służb sanitarnych i samego WŁASCICIELA.tacy właściciele powinny ponosić surowe kary ,bo dla nich liczy się tylko zysk nie zdrowie innych.Znam ten fach i nikt mi nie powie ,że mogą zdarzyć się wpadki, ile w tej firmie jest tych niewykrytych.smacznego.
Jeśli chodzi o Sokołów nigdy nie kupiłabym ich produktów.Mięso przy pieczeniu bardzo cżęsto smierdzi ohydnie sikami świńskimi.To tak jakbym w domu miała BAKUTIL.

  • DZIKK 10-11-2010, 11:33:
SOKOŁÓW JEST OK. KAŻDEMU MOŻE SIĘ ZDARZYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH