REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kazimierz Pazgan zapowiada potężne inwestycje Konspolu i przedsięwzięcie z zakresu technologii

  • Autor: Puls Biznesu Weekend
  • Data: 29-06-2016, 11:22
Kazimierz Pazgan zapowiada potężne inwestycje Konspolu i przedsięwzięcie z zakresu technologii
Kazimierz Pazgan, prezes Konspolu (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Kazimierz Pazgan, twórca Konspolu, opracował kolejną unikalną technologię w drobiarstwie, rusza z inwestycjami wartymi setki milionów i buduje życiodajną kapsułę. Portret przedsiębiorcy zamieszczono w najnowszym wydaniu magazynu "Puls Biznesu Weekend".

REKLAMA

Kazimierz Pazgan prezentuje na łamach "PB Weekend", tajemniczą kapsułę. Takiej komory normobarycznej, dużej i zaawansowanej technologicznie, nie ma nikt w Polsce. W środku panują nieziemskie warunki. Ciśnienie 1500 hPa (jak 50 m pod wodą), znacznie mniej niż na zewnątrz azotu i dwukrotnie zwiększona dawka tlenu (stężenie 40 proc.). Na deser jeszcze m.in. 60-krotnie podwyższone stężenie dwutlenku węgla. Kazimierz Pazgan wraz z kilkoma naukowcami i nowosądeckim konstruktorem już zarejestrował spółkę Normobaria. Celem przedsiębiorcy jest produkcja komór w Nowym Sączu i eksport w świat. 

Kazimierz Pazgan nie przestaje jednak myśleć o drobiowym królestwie i jego kolejnych podbojach. Ma już plany — tym razem potężnych fabryk, których koszt budowy będzie wynosił łącznie 250 mln zł w dwa lata.  Jeden dotyczy ruszającej rozbudowy nowosądeckiego zakładu kosztem 40 mln zł na działce obok macierzy firmy i zwiększenie mocy produkcyjnych o połowę. Są też plany w stosunku do przejętej niedawno ubojni (konsolidacja branży to część planu) i pomysłów na nabyty majątek po zakładzie przetwórstwa na Białorusi, a także zamysły zarabiania i produkcji w okolicach Moskwy. Produkcja w Katarze (szejkowie wstępnie są za) to nieco dalsza przyszłość. Teraźniejszość to także rozbudowa sieci sklepów Kurnik, coraz szersza oferta dań gotowych, ale przede wszystkim ciągnąca się kilka lat sprawa podboju Azji. Fabryka w Indonezji miała być gotowa kilka kwartałów temu.

- Mamy już wybranego głównego wykonawcę fabryki, przygotowany teren, dopięte finansowanie. Mam zaufanego lokalnego partnera. Zakład wart 50 mln dolarów będzie miał najnowszą technologię na świecie. W połowie przyszłego roku ma pracować pełną parą - zapewnia Kazimierz Pazgan na łamach "PB Weekend".

Osią jest do perfekcji wyćwiczony w Polsce system produkcji mięsa halal, kuszą prognozowane 20-procentowe marże (w Europie to zwykle 1-2 proc.). Na dokładkę coś, nad czym w Konspolu pracowano od lat: pasteryzacja mięsa wydłużająca jego trwałość do kilku miesięcy. To święty Graal nowosądeckiego przedsiębiorcy, od zawsze zafiksowanego na punkcie nowych rozwiązań.

Czytaj więcej na "Pulsie Biznesu Weekend".

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH