Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE nie pozwala na wsparcie sektora wieprzowiny

  • www.farmer.pl
  • Autor: Iwona Dyba, farmer.pl
  • Data: 09-01-2015, 13:24
KE nie pozwala na wsparcie sektora wieprzowiny
(fot. Fotolia)

Mimo trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w 2014 r., Komisja Europejska nie zdecydowała się na wsparcie sektora poprzez wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa.

Rynek wieprzowiny praktycznie cały, miniony rok borykał się z ograniczeniami w handlu, wywołanymi pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń u dzików - najpierw na Litwie, następnie w Polsce.

Pod koniec stycznia 2014 r. Rosja zażądała od Unii Europejskiej, aby nie certyfikowała wieprzowiny wysyłanej do Rosji. W praktyce oznaczało to wprowadzenie przez Rosjan zakaz importu tego gatunku mięsa z całej Wspólnoty.

Rosyjskie embargo spowodowało problem wysokiej podaży wieprzowiny w Europie, co miało swoje przełożenie na ceny. Według danych KE prognozy cenowe za cały 2014 r. wynoszą dla średniej rocznej ceny reprezentatywnej wieprzowiny w Unii 156,96 EUR/100 kg, co oznacza, że jest to cena niższa o 10,6 proc. w porównaniu do średniej rocznej ceny z 2013 r. oraz o 7,9 proc. od poziomu cenowego z 2012 r.

W związku z trudna sytuacją całego europejskiego sektora produkcji świń, część krajów Wspólnoty wnioskowała o wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa.

Jak informuje FAMMU/FAPA nowy Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju wsi Phil Hogan odrzucił wspólny wniosek kilku państw członkowskich. O pomoc apelowały: Dania, Belgia, Węgry, Holandia, Litwa, Irlandia oraz Austria.

Zdaniem Komisji, takie wsparcie nie rozwiązałoby problemów sektora wieprzowego, czyli nadwyżki mięsa, a jedynie obciążyłyby podatników kwotą 100 mln euro.

Dopłaty do prywatnego przechowalnictwa ostatni raz wprowadzono w 2011 r. obserwowaliśmy wówczas bardzo wysokie ceny pasz. Trudną sytuację producentów świń i przedsiębiorców handlujących mięsem dodatkowo pogorszyła wtedy afera dioksynowa w Niemczech, która na początku 2011 r. spowodowała gwałtowne załamanie cen żywca, które w Polsce jeszcze dość dobrze pamiętamy.

Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest uruchamiany okresowo i ma na celu osiągnięcie stabilizacji rynku wieprzowiny poprzez zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych.

Zdjęcie nadwyżek produkcyjnych z rynku może mieć charakter czasowy, kiedy po okresie przechowywania wieprzowina trafia na rynek wewnętrzny UE, lub stałe, kiedy wieprzowina objęta mechanizmem zostaje wywieziona poza obszar celny UE. Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchamiany jest przez Komisję Europejską na wniosek państw członkowskich UE, gdy cena tusz wieprzowych na rynku UE, ustalona na podstawie cen notowanych w państwach członkowskich, spadnie poniżej 103% ceny bazowej (ustalanej urzędowo dla półtusz) i istnieje prawdopodobieństwo, że utrzyma się na tym poziomie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH