Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE proponuje zniesienie zakazu importu amerykańskich kurczaków

  • Autor: PAP
  • Data: 13-05-2008, 21:16
KE proponuje zniesienie zakazu importu amerykańskich kurczaków

Komisja Europejska zapowiedziała we wtorek, że zaproponuje zniesienie zakazu importu odkażanego chlorem świeżego mięsa drobiowego z USA. Propozycja może jednak napotkać opór wielu krajów członkowskich.

Zakaz wprowadzono w 1997 roku, gdyż amerykańskie kurczaki są przed wysyłką chemicznie odkażane - kąpane w chlorze, co jest praktyką zakazaną w Unii Europejskiej. USA zwróciły się jednak do władz UE o zatwierdzenie tej technologii, co otworzyłoby unijny rynek na import kurczaków.

"Komisja Europejska zaproponuje jeszcze przed szczytem UE-USA w czerwcu zmiany swych rozporządzeń, co umożliwi import mięsa drobiowego" z USA do UE "a także zezwoli na używanie w krajach członkowskich UE takich samych metod w produkcji drobiowego mięsa przeznaczonego do konsumpcji" - oświadczyła we wtorkowym komunikacie prasoweym KE.

Jak podkreśliła KE, takie ustalenia zapadły we wtorek podczas spotkania w Brukseli w ramach tzw. Transatlantyckiej Rady Gospodarczej, w której wziął udział komisarz ds. przemysłu Guenter Verheugen oraz ze strony amerykańskiej Dan Price, który w Białym Domu odpowiada za sprawy światowego handlu.

Celem powołanej w ubiegłym roku Transatlantyckiej Rady Gospodarczej ma być stymulowanie wymiany handlowej pomiędzy UE a USA poprzez między innymi znoszenie barier.

Nieoficjalnie PAP dowiedziała się we wtorek, że Verheugen ma już gotowy projekt zniesienia zakazu importu kurczaków, nad którym Komisja Europejska będzie debatować 28 maja.

"Analizujemy obecnie naukowe przesłanki za utrzymaniem albo zniesieniem zakazu" - powiedziała rzeczniczka KE ds. zdrowia Nina Papadulaki.

Z projektu przygotowanego przez KE wynika, że dopuszczenie kurczaków do sprzedaży w UE byłoby obwarowane surowymi warunkami, takimi jak konieczność spłukania chloru wodą, specjalna kontrola procesu produkcji i odpowiednie etykietowanie kurczaków, by konsument wiedział, że kupuje produkt z USA. Ponadto zakłada się, że zniesienie zakazu obowiązywałoby tylko przez dwa lata, albo do czasu nowych analiz naukowych. Ostatecznie decyzja ma być zatwierdzona przez kraje członkowskie.

Z wypowiedzi dyplomatów wynika, że nie uda się uzyskać wymaganej kwalifikowanej większości głosów w odpowiednim komitecie. "Dwadzieścia krajów było przeciwko na ostatnim posiedzeniu ministrów rolnictwa w Brukseli" - powiedziały PAP źródła dyplomatyczne dużego kraju UE. Wśród tych krajów była Polska i Francja. Paryż oficjalnie powtórzył zresztą swój sprzeciw we wtorek.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH