REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KE: Spadkowy trend w produkcji mięsa w Unii utrzyma się w 2013 r.

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl, ak
  • Data: 03-10-2012, 20:00

Według prognoz Komisji Europejskiej spadkowy trend w produkcji mięsa w Unii Europejskiej utrzyma się w 2013 roku. Największe spadki dotyczą mięsa wieprzowego i wołowiny, wzrost odnotowany będzie tylko w przypadku drobiu.

REKLAMA

W 2012 oraz 2013 roku zarówno na rynku globalnym, jak i europejskim przewidywane są mniejsze dostawy mięsa. Kryzys ekonomiczny w UE oraz rekordowe wskaźniki bezrobocia powodują, że konsumenci wybierają tańszą żywność, w tym tańsze mięso. Dodatkowym problemem, który wpływa na sektor, są rosnące koszty paszy spowodowane suszą w wielu regionach świata, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych.

Mimo tych czynników, KE szacuje, że całkowita produkcja mięsa w 2012 roku zmniejszy się w niewielkim stopniu , bo o 0,6 proc. Znaczny spadek będzie widoczny natomiast w sektorze wołowiny (- 4,8 proc.).

Produkcja wieprzowiny w tym roku spadnie nieznacznie (-0,4 proc.), a zniżkowy trend produkcji widoczny jest także w przypadku mięsa owczego i baraniny (-1,6 proc.).

Jedynie w przypadku mięsa drobiowego odnotowane będą wzrosty (+ 1,9 proc.) w porównaniu do roku ubiegłego. Wzrost kosztów paszy odbije się na produkcji mięsa w 2013 roku. KE szacuje, że tendencja spadkowa się utrzyma, a całkowita produkcja zmniejszy się o 1,3 proc.

Największy spadek obserwowany będzie w przypadku mięsa wieprzowego, aż o 3,2 proc. jako wynik wzrostu kosztów pasz, jak również ze względu na nowe przepisy dobrostanu, które wejdą w życie 1 stycznia 2013 roku.

O 1,5 proc. zmniejszy się produkcja mięsa owczego, a o 0,5 proc. wołowiny.

Dalszy wzrost produkcji obserwowany będzie jedynie w przypadku mięsa drobiowego. KE szacuje, że w 2013 produkcja ta zwiększy się o 1,6 proc.
Mniejsze światowe dostawy mięsa w 2012 roku, wraz z mniejszym zapotrzebowaniem na mięso w UE oraz słabszym euro będą skutkowały spadkiem importu mięsa do UE o 4,8 proc w porównaniu z rokiem ubiegłym. Również eksport mięsa z UE spadnie - według szacunków KE - o 1,3 proc.

Wzrost importu mięsa ma nastąpić w 2013 roku (+1,1 proc.), natomiast znacznie zmniejszy się eksport - aż o 8,8 proc. - przewiduje KE.
Całkowita konsumpcja mięsa w UE spadnie o 0,6 proc. zarówno w 2012 jak i w 2013 roku.

Czytaj więcej w serwisie farmer.pl

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH