Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE w kolejnej dekadzie oczekuje znacznego spowolnienia dynamiki wzrostu produkcji wieprzowiny w UE

  • Autor: Monika Drążek, analityk rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 16-12-2015, 14:29
KE w kolejnej dekadzie oczekuje znacznego spowolnienia dynamiki wzrostu produkcji wieprzowiny w UE
Fot. Shutterstock

W najnowszym raporcie „Medium-term prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025“ eksperci KE wskazują, że po trudnych dla branży latach 2011-2012, kiedy w życie weszły normy dot. dobrostanu ciężarnych loch i produkcja wykazywała tendencje spadkowe, w latach 2014-2015 ten trend został odwrócony. Na takie odbicie produkcji wpływ miała poprawa infrastruktury w produkcji prosiąt i hodowli trzody oraz stosunkowo niskie ceny pasz.

Niemniej pomiędzy rokiem 2015 a 2025 obserwować będziemy już wyhamowanie tempa wzrostu do 0,2 proc. przeciętnie rocznie. Do takiego spowolnienia dynamiki przyczyniają się czynniki związane z ochroną środowiska naturalnego i spadek konsumpcji w krajach członkowskich. Stąd dla dalszego rozwoju unijnego sektora wieprzowiny kluczowe znaczenie będzie mieć eksport surowca na rynki pozaunijne.

Szczególnie wyraźny wzrost konsumpcji wieprzowiny będzie obserwowany w Azji i Afryce Subsaharyjskiej. W tym prym będą wieść Chiny, gdzie popyt importowy na wieprzowinę pomiędzy rokiem 2015 a 2025 powinien wzrosnąć dwukrotnie. Oczekuje się, że w tym okresie zapotrzebowanie na import surowca zwiększy się o 650 tys. t. Związane jest to częściowo z przekierowaniem strumieni handlu z Hongkongu do Chin. Wieprzowina będzie się cieszyć również rosnącym zainteresowaniem na rynkach wschodnich, w tym głównie w Rosji, niemniej ten popyt będzie zaspokajany głównie przez dynamicznie rozwijający się sektor mięsa czerwonego w tym kraju.

Dla UE ważnymi odbiorcami surowca pozostanie Japonia, Korea Południowa, region Bałkanów oraz Filipiny. Ten ostatni partner handlowy, z liczbą mieszkańców na poziomie 100 mln osób, zakupuje obecnie ok. 122 tys. t unijnej wieprzowiny. Eksport na ten rynek pozostanie najprawdopodobniej na tym poziomie również w kolejnych latach.

Bazując na danych dot. wzrostu zapotrzebowania na wieprzowinę na rynkach światowych, szacuje się, że pomiędzy rokiem 2015 a 2025 będziemy obserwować 27-procentowy wzrost eksportu wieprzowiny ( o 550 tys. t). W rezultacie już w 2025 r. 2,6 mln t tego mięsa z Unii powinno trafić na rynki trzecie.

Eksport będzie siłą napędową dla sektora wieprzowiny, szczególnie, że konsumpcja tego rodzaju mięsa w UE, głównie w starych krajach członkowskich, będzie tracić na rzecz rosnącego spożycia mięsa drobiowego. KE prognozuje spadek spożycia wieprzowiny z 32,6 kg na osobę w 2025 r. do 31,8 kg w 2025 r. W tym w krajach UE-15 z 32,2 kg do 31,1 kg w 2025 r. Te tendencje spadkowe będą hamowane przez wzrost konsumpcji w nowych krajach członkowskich z 34,1 kg do 34,9 kg, co będzie wspierane przez rosnące spożycie w Polsce i Rumunii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH