Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kiełbasa piaszczańska: 40. polska nazwa zarejestrowana w systemie ChNP, ChOG i GTS

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 11-12-2017, 12:57
Kiełbasa piaszczańska: 40. polska nazwa zarejestrowana w systemie ChNP, ChOG i GTS
Fot. Kiełbasa piaszczańska ChOG

21 listopada 2017 r.  zostało opublikowane Rozporządzenie Wykonawcze Komisji Europejskiej z dnia 7 listopada 2017 r. rejestrujące w rejestrze chronionych naw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Kiełbasa piaszczańska ChOG. Kiełbasa piaszczańska to 40. polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Obszar geograficzny wytwarzania kiełbasy piaszczańskiej obejmuje teren województwa małopolskiego (gminy Wieliczka, gminy Świątniki Górne oraz miasta Kraków). Na wyznaczonym obszarze geograficznym odbywać się muszą następujące etapy produkcji: przygotowanie surowca, przygotowanie wywaru  z ziół, przygotowanie mięsa do peklowania, przygotowanie marynaty, peklowanie na półmokro, przygotowanie farszu, mieszanie, nadziewanie, obsuszanie, wędzenie,  pieczenie, studzenie.

Kiełbasa piaszczańska to kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana na półmokro marynatą wywaru ziołowego i soli kamiennej, o długości lasek 25–45 cm i średnicy 35–50 mm. Kiełbasa piaszczańska charakteryzuje się powierzchnią o barwie od jasnobrązowej do wiśniowej i przekrojem z widocznymi kawałkami mięsa w kolorze od jasno- do ciemnoróżowego, z jaśniejszym farszem wokół kawałków mięsa oraz lekko pomarszczoną, matową, suchą w dotyku powierzchnią. Smak i zapach jest charakterystyczny dla wędzenia i ziół wchodzących w skład marynaty, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem jałowca. Mięso do produkcji kiełbasy piaszczańskiej pozyskiwane jest z półtusz wieprzowych, w których zawartość chudego mięsa w stosunku do wagi tuszy wieprzowej mieści się w przedziale 55 60 %.

Kiełbasa piaszczańska różni się składem surowcowym od innych kiełbas. Do jej produkcji używa się aż w 90% mięsa klasy I, podczas gdy w przypadku innych podobnych produktów wartość ta nie przekracza zazwyczaj 60%. Ponadto wytwarzana jest wyłącznie ze schłodzonego, świeżego mięsa wieprzowego (pochodzącego od świń w okresie 24-96 h po uboju).

Nazwa kiełbasa piaszczańska, pochodzi od miejsca jej wytwarzania, dawnej podkrakowskiej wsi, która od 1940 r. znajduje się w granicach administracyjnych miasta Kraków -  Piasków Wielkich. Wyrabianiem kiełbasy piaszczańskiej zajmowali się również mieszkańcy innych pobliskich miejscowości, które obejmują tereny obecnego Krakowa oraz gmin: Wieliczka i Świątniki Górne. Według źródeł historycznych i miejscowych przekazów, ludność zamieszkującą te tereny nazywano Kijakami.

Obszar geograficzny produkcji kiełbasy piaszczańskiej charakteryzuje się pagórkowatym ukształtowaniem terenu. W związku z  takimi warunkami geograficznymi, w których prowadzenie tradycyjnych gospodarstw rolnych było utrudnione, zamieszkująca te tereny ludność zajmowała się głównie handlem zwierzętami oraz rzeźnictwem. Kijacy przez wieki zaopatrywali mieszkańców Krakowa w mięso i wędliny, a zgodnie z legendą, dostarczali kiełbasę piaszczańskąrównież na stół królewski na Wawelu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 690) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.