REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kiełbasa śląska nie może być tańsza niż 14 zł

  • Autor: PAP
  • Data: 21-06-2012, 11:56
Kiełbasa śląska nie może być tańsza niż 14 zł
Według ekspertów, nie można wyprodukować kiełbasy śląskiej, która będzie kosztować 6 czy 7 zł

Wyprodukowana zgodnie z recepturą kiełbasa śląska nie może być tańsza niż 14 zł; kupując wędliny trzeba sprawdzać, co zawierają i wówczas decydować o zakupie - wskazuje prezes Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach Andrzej Stania.

REKLAMA

Zwiększanie świadomości konsumentów oraz ich wiedzy dotyczącej mięsa i wędlin to główne cele festiwalu kulinarnego "Świętomięs Polski". Tegoroczna edycja tej imprezy odbędzie się 8 i 9 września w Parku Śląskim w Chorzowie. Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy będzie jej współorganizatorem.

"Kiełbasa śląska powinna zawierać 25 proc. mięsa wieprzowego klasy I, 25 proc. mięsa wieprzowego klasy III i 50 proc. mięsa wieprzowego klasy II i kropka. Wydajność końcowa 98 proc., a nie 150 proc., czyli z tony mięsa robimy 980 kg kiełbasy, a nie 1,5 t. Śląska musi kosztować od 14 zł wzwyż, nie może kosztować 9 zł" - powiedział PAP Andrzej Stania, prezes cechu i właściciel zakładu wędliniarskiego.

Zdaniem Stani, w sprawie jakości wędlin świadomi swego działania muszą być tak producenci, jak i konsumenci. Jeżeli producent wypuszcza na rynek produkt, powinien wyraźnie i uczciwie zadeklarować na etykiecie, co jest w środku, a klient powinien być świadomy zawartości tego produktu - ocenił.

Według prezesa nie może być śląskiej za 6 czy 7 zł, bo po prostu nie da się takiej kiełbasy w tej cenie wyprodukować. Z drugiej strony - zaznaczył - jeśli na opakowaniu tanich parówek jest napisane, że zawartość mięsa wynosi 18 czy 20 proc., to trzeba na tej podstawie zdecydować, czy taki produkt kupić.

Stania zastrzegł, że producent musi przestrzegać deklarowanego na etykiecie składu produktu. "Organy kontrolne mogą dać oszukującemu zakładowi karę do 10 proc. jego obrotów z poprzedniego roku, to duże kary, dla niektórych zakładów może to być koniec" - dodał.

Przestrzegł jednocześnie przed bezkrytycznym kupowaniem niepewnych produktów w tzw. szarej strefie, produkowanych nieraz przez domorosłych wędliniarzy-amatorów np. w garażach. Konieczna jest pewność, że mięso zostało zbadane i że zostało przerobione w bezpiecznych warunkach higienicznych.

Wyjaśnił, że zwiększanie świadomości konsumentów leży w interesie rzetelnych producentów. To dlatego przedsiębiorcy branży mięsnej w ub. roku zorganizowali w Poznaniu pierwszą edycję "Świętomięsa Polskiego". W założeniu ogólnopolska impreza o charakterze promocyjno-edukacyjnym ma zachęcać co roku mieszkańców innej dużej polskiej aglomeracji do jedzenia krajowego mięsa i jego przetworów.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • franz 22-06-2012, 23:07:
Pewnie tyle musi kosztować dobra śląska, ale ilu ludzi stać na taki luksus. Przecież w sklepach liczy się cena. Gdyby te tanie kiełbasy były nie dobre, to klient nie kupiłby ich więcej i zakład przestałby ich produkcji. Przecież to rynek reguluje popyt na takie wyroby. Myślę, że każdy zakład chciałby robić wyroby na "czystym" mięsie, bez chemii i według norm najlepiej BN. Ilu ludzi byłoby stać na takie produkty?
  • Konsument 22-06-2012, 12:29:
chwileczkę, 14zł
ale do tego mamy jeszcze opakowanie (ładne MAP, nawet do 1zł),
transport
+ marża handlowa (hurtownia sklep 15/15%).

  • knrx 22-06-2012, 09:28:
pewnie,ludzi interesuje cena,wyglad,smak i zeby nie bylo "E"co z tego ze ktos zrobi kielbase na dobrym wsadzie skoro przy obecnej technologii produkcji mozna stworzyc produkt tanszy i bardzo podobny?jak maja byc w polsce dobre kielbasy to trzeba stworzyc jakies normy produkcyjne ogolnopolskie,polscy klienci w wiekszosci nie potrafia docenic jakosci albo nie stac ich zeby za nia zaplacic

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH