Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kiełbasa z Mazur na liście produktów tradycyjnych

  • Autor: PAP
  • Data: 19-12-2017, 16:56

Kiełbasa polska wędzona z Mazur została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Figuruje na niej już 31 regionalnych przysmaków z województwa warmińsko-mazurskiego.

Receptura tej kiełbasy pochodzi z dawnej masarni "Samopomoc Chłopska" przy Gminnej Spółdzielni Miłomłyn. Tradycja jej produkcji kontynuowana jest przez Zakład Wędliniarski "Flis-Pol" w Miłomłynie, który specjalizuje się w wytwarzaniu "wyrobów swojskich" na bazie lokalnych surowców.

Kiełbasa produkowana jest w naturalnych osłonkach. Po jej przekrojeniu "widoczne są kawałki mięsa, tłuszczu i gorczycy".

"Kiełbasa polska wędzona z Mazur jest od ponad 50 lat wizytówką Miłomłyna i jednocześnie żywym dziedzictwem kulinarnym przemian ludnościowych na Mazurach" - czytamy w opisie tego produktu na stronie resortu rolnictwa.

Ministerstwo przypomina, że na kształt dziedzictwa kulinarnego, w tym produkcję wędlin w regionie wpłynęła wymiana ludności po 1945 r. Miejscowe receptury autochtoni przekazywali przyjezdnym, a nowi mieszkańców tych terenów swoimi sposobami domowego wyrobu wędlin dzielili się z wyjeżdżającymi stąd Mazurami.

Tradycyjne kiełbasy na Mazurach były wykonywane w wędzarniach przy zagrodach, według własnej receptury. Stosowano wędzenie na dwa sposoby: na ciepło i zimno. Mięso wędzone na zimno nie było parzone, posiadało specyficzny ciemny kolor i intensywny smak, związany m.in. z dymem wędzarnianym z drzewa olchowego.

Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulinarnego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie zarejestrowane jest na niej 1759 produktów, z czego tylko 31 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów. Jedynym produktem rybołówstwa jest kawior ze szczupaka

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • burak ze wsi 20-12-2017, 00:42:
kiełbasa wg Światowej Organizacji Zdrowia jest szkodliwa jak azbest
  • aaa730 19-12-2017, 19:17:
a chłop z mazur też tradycyjny ?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH