Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KIPDiP: Otwarcie rynku chińskiego nie spowoduje przełomu w krótkim okresie

  • Autor: KIPDiP
  • Data: 29-11-2017, 14:23
KIPDiP: Otwarcie rynku chińskiego nie spowoduje przełomu w krótkim okresie
Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej izby Producentów Drobiu i Pasz

Oficjalne zniesienie obostrzeń dla wywozu mięsa drobiowego z Polski do Chin powinno doprowadzić do istotnego wzrostu eksportu do tego kraju, ale w długim terminie. W krótszym okresie czasu nie powinniśmy spodziewać się przełomu – wynika z prognoz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

28 listopada chińskie służby weterynaryjne poinformowały o otwarciu swojego rynku na polski drób. Polska jest obecnie jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. (czytaj więcej)

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwraca uwagę, że pomimo obowiązującego zakazu, sprzedaż mięsa z Unii Europejskiej do Chin, w tym z Polski, była i jest prowadzona cały czas.

- Oficjalna zgoda władz chińskich z pewnością zwiększy polski eksport do tego kraju. Uważamy jednak, że będzie to miało przede wszystkim znaczenie w dłuższym okresie czasu. Sądzimy, że w krótkim, rocznym horyzoncie, dzięki otwarciu rynku chińskiego, cały polski wolumen eksportu mięsa drobiowego zwiększy się tylko o około 10 tys. ton czyli o jakiś  jeden procent naszego wywozu ogółem - mówi Mariusz Szymyślik.

Dyrektor KIPDiP tłumaczy, że oprócz niewielkich bezpośrednich dostaw, mięso z Polski i innych unijnych krajów trafia do Chin poprzez reeksport z Hongkongu. W związku z tym część przesyłek, które przed zakazami były kierowane bezpośrednio do chińskich odbiorców, w bieżącym roku trafiała najpierw do Hongkongu.

W ocenie Szymyślika dowodem na taki stan rzeczy są choćby statystyki handlowe, zgodnie z którymi łączny eksport do Chin i Hongkongu, po dziewięciu miesiącach 2016 roku wyniósł około 23 tys. ton, a w takim samym okresie tego roku osiągnął już 27 tys. ton dla samego tylko Hongkongu.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwraca również uwagę na to, że polski i europejski handel z Chinami, choć w niewielkim zakresie, odbywa się także bezpośrednio, pomimo zakazów.

- W 2016 roku, przed wprowadzeniem ograniczeń eksportowych, sprzedaż mięsa drobiowego z Polski do Chin wyniosła 15,6 tys. ton. W 2-17 roku, do końca września, sprzedano z naszego kraju do Chin niespełna 600 ton mięsa drobiowego. W tegorocznych dostawach na rynek chiński wyprzedziły nas Francja, Wielka Brytania, Holandia oraz Szwecja. Łącznie, w tym roku z objętej zakazami Unii Europejskiej do Chin trafiło 4,3 tys. ton drobiu. Było to jednak prawie ośmiokrotnie mniej niż w 2016 roku, kiedy to Polska posiadała oficjalną zgodę na eksport drobiu na teren Chin - dodaje Szymyślik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Do Drobiarza:))) 30-11-2017, 11:06:
Już nie piszesz o 50%? Spuściłeś z tonu przez noc;) Ok. 50 tys. ton powiadasz? Amerykanie piszą, że to 10% chińskiego eksportu drobiu. Zrobimy to wg. Ciebie w rok?! Chyba, ze wiesz cos o kurczakach co beda na 8 lapach chodzic;) Przyjmuje zaklad!
  • Drobiarz 30-11-2017, 10:27:
W artykule jest wyraźnie napisane że eksport do Chin wzrośnie o 10 tys ton. Ja jestem przekonany że w przypadku braku AI ten wzrost bedzie oscylował wokół 50 tys ton. Za rok sprawdzimy kto miał racje.
  • Do Drobiarza;) 30-11-2017, 07:19:
50% wzrostu eksportu? Chyba pracujesz w branży wyskokowej, a nie drobiarskiej;) A tak w ogóle: chłopaki postarajcie sie najpierw zrozumieć artykuł, a dopiero później komentujcie...

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH