Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

KIPDiP W strukturze chowu jaj w Polsce zajdą zmiany, ale nie tak duże jak chcieliby ekolodzy

W 2026 roku ponad 58,5 proc. jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego – wynika z badania jakie przeprowadziła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wśród producentów jaj.

KIPDiP W strukturze chowu jaj w Polsce zajdą zmiany, ale nie tak duże jak chcieliby ekolodzy

Na pytania przesłane przez Izbę odpowiedzieli hodowcy, których potencjał produkcyjny odpowiada łącznie za ponad 47 procent całkowitej podaży jaj w naszym kraju.

58,48 procentowy udział produkcji klatkowej w produkcji ogółem w roku 2026 będzie oznaczał spadek o 29,82 pkt. proc. w stosunku do udziału który produkcja klatkowa ma dzisiaj. Najwięcej – zdaniem producentów – przybędzie kur utrzymywanych w chowie sciółkowym. Ich udział w całkowitej produkcji ma wzrosnąć z dzisiejszych 9,1 procent do aż 28,68 procent. Dość istotnie zwiększy się także produkcja jaj z wolnego wybiegu, z obecnych 2,4 procent ma ona wzrosnąć do 11,07 procent. Chów ekologiczny ma teraz tylko 0,2 procent udziału w produkcji jaj w Polsce. Za osiem lat udział ten ma wynieść 1,77 procent. 

- Nasze badanie pokazuje, że na rynku jaj zachodzą zmiany, ale nie mają one szans być tak dynamiczne, jak chciałyby organizacje ekologiczne oraz sieci handlowe i restauracyjne – komentuje wyniki badania Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej izby Producentów Drobiu i Pasz.

Dyrektor KIPDiP zwraca także uwagę na podobieństwo projekcji producentów polskich i amerykańskich. W zbliżonym badaniu, które niedawno przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych tamtejsi producenci uznali, że w roku 2025 w handlu i gastronomi w USA nadal będzie 52 procent jaj pochodzących z chowu klatkowego.

Producenci jaj, którzy wzięli udział w ankiecie, nie byli jednomyślni. Odpowiedzi na pytanie o udział jaj klatkowych w produkcji ogółem w Polsce zawierały się w przedziale od 30 do 83 procent. Jeszcze większe rozbieżności dotyczyły udziału jaj sciółkowych. Najniższe wskazanie miało wartość 13 procent, a najwyższe 60 procent. Podobnie niejednorodne były odpowiedzi na temat jaj z wolnego wybiegu oraz jaj ekologicznych.

- Dość duża rozbieżność wyników badania jest pochodną przyjętych przez Izbę założeń – twierdzi Mariusz Szymyślik. – Przyjęliśmy zasadę, że nie będziemy „ważyć” odpowiedzi, co oznacza, że przewidywania bardzo dużego oraz bardzo małego producenta miały taki sam wpływ na wyniki końcowe ankiety. Dzięki temu, oraz dzięki udziałowi w badaniu hodowców reprezentujących wszystkie typy chowu, mamy gwarancję, że prognoza jest rzeczywistą opinią środowiska i nie zawiera w sobie tak zwanego „myślenia życzeniowego” – tłumaczy dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Jego zdaniem o wiarygodności badania dobrze świadczy także fakt, że mediany prognoz producentów są bardzo zbliżone do średnich arytmetycznych. Mediana przewidywań dla udziału chowu klatkowego w produkcji w 2026 roku to 60 procent (średnia 58,48), a dla udziału chowu ściółkowego 27 procent (średnia 28,68).

Badanie przeprowadzone przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wykonano w dniach od 26 lutego do 7 marca 2018 roku. W badaniu wzięli udział producenci, którzy na swoich fermach mogą potencjalnie utrzymywać do 20 mln 639 tys. kur nieśnych. Całkowity potencjał naszego kraju wynosi do 43 mln 397 tys. kur, co oznacza, że swoje prognozy produkcji przekazało Izbie około 47,56 procent rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    Mariusz Szymyślik RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    jaja 2018 RSS ALERT    /    rynek jaj RSS ALERT    /    rynek jaj w Polsce RSS ALERT    /    jaja z wolnego wybiegu RSS ALERT    /    jaja klatkowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.100.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.