Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Klaster mięsny Polska Wędlina chce pieniędzy z PROW 2007-2013

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-03-2010, 12:54
Klaster mięsny Polska Wędlina chce pieniędzy z PROW 2007-2013

Klaster mięsny Polska Wędlina ma plan, jak skorzystać z funduszy unijnych na promocję wędlin premium. Zdaniem Bogusława Barańskiego, animatora Klastra, fundusze na ten cel można znaleźć w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, w działaniu 133 o nazwie "Działania informacyjne i promocyjne".

Bogusław Barański uważa, że PROW 200-7-2013 to źródło wsparcia promocji żywności nie mniej atrakcyjne, niż oblegany ostatnio przez różne branże spożywcze instrument Agencji Rynku Rolnego "Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych". I nie zmienia tego fakt, że wymagany jest wkład własny w nieco większej wysokości, tj. 30 proc. (podczas gdy ARR wymaga 20 proc.). Pieniądze z PROW umożliwiają bowiem promowanie polskości produktów wprost, co w instrumencie Agencji Rynku Rolnego jest znacznie utrudnione.

Droga dostępu do funduszy na promocję z PROW wiedzie jednak przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Izba ta od niedawna administruje krajowym systemem jakości o nazwie "Jakość Tradycja", służącym wyróżnianiu produktów żywnościowych o wysokiej jakości, z uwzględnieniem ich walorów tradycyjności. System ma charakter krajowy, ale zanim został dopuszczony do wsparcia z PROW 2007-2013, musiał uzyskać akceptację Komisji Europejskiej.

19 marca br. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się kolejne spotkanie członków-założycieli Klastra. Jednym z tematów dyskusji była kwestia doprecyzowania receptur najbardziej znanych, tradycyjnych polskich wędlin, takich jak np. krakowska sucha, żywiecka, myśliwska, wiejska, śląska, itd. Dyskusję prowadził prof. dr hab. Andrzej Pisula, przewodniczący powołanej przez Klaster grupy zadaniowej ds. standaryzacji wędlin premium.

Wkrótce mają odbyć się próby produkcyjne w zakładach członków Klastra według tradycyjnych receptur wędlin przygotowanych przez zespół prof. Pisuli. Umożliwi to Klastrowi uzyskanie certyfikatów uprawniających do zgłoszenia tradycyjnych polskich produktów wędliniarskich do systemu krajowego "Jakość Tradycja". Jest to warunek konieczny do skutecznego sięgnięcia po środki na promocję tych wędlin. Pula środków na wsparcie jest duża, bo aż około 30 mln euro do 2013 roku, a zainteresowanie ze strony grup producentów jest - póki co - niewielkie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH