Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Klaster Mięsny rozmawia z POLSUS-em

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2010, 12:57

Wg zasad obowiązujących w systemie jakości JAKOŚĆ TRADYCJA, produkcja tradycyjnych produktów mięsnych powinna wiązać się ze stosowaniem tradycyjnych ras, a do takich należą między innymi wielka biała polska, polska biała zwisłoucha i duroc. Polski Klaster Mięsny prowadzi od pewnego czasu rozmowy z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS w sprawie współpracy w zakresie wykorzystywania tych ras - informuje Bogusław Barański, dyrektor biura Klastra. POLSUS jest wyłączną organizacją prowadzącą księgi hodowlane i rejestry ras wbp, pbz i duroc.

Rozmowy z POLSUS-em związane są z wprowadzaniem przez Klaster ważnego elementu standaryzacji produkcji mięsa wieprzowego - wartości genetycznej zwierząt. Barański zwraca uwagę, że nie należy mylić systemu jakości ze standaryzacją produkcji. To rozróżnienie jest istotne, aby zapobiegać niepotrzebnym porozumieniom.

Standaryzacja produkcji to normalizacja procesu produkcyjnego lub samego produktu. Może ona, ale nie musi, mieć powiązanie z danym oficjalnym systemem jakości. W okresie PRL pojęcie standaryzacji było pojęciem oznaczającym narzucenie wszystkim zakładom określonych norm jakościowych, czy też wręcz receptur. Teraz, w czasach gospodarki wolnorynkowej, to pojęcie rozszerza się na wszelką normalizację procesu lub produktu, wprowadzaną i stosowaną na zasadzie dobrowolności przez jednego producenta lub grupę producentów.

Zdaniem Bogusława Barańskiego, standaryzacja może odbywać się albo w ramach jakiegoś oficjalnie uznanego sytemu jakości, albo "obok" takiego systemu. Dyrektor Klastra podaje następujący przykład: do Klastra zgłosiła się włoska grupa zakupowa z docelowym zapotrzebowaniem na około 7.000 sztuk tusz wieprzowych tygodniowo, ale tusze te muszą mieć określone parametry technologiczne (m. in.: określoną wagę tuszy, mięsność, grubość słoniny, pochodzenie genetyczne, itd.), czyli muszą być standaryzowane. Tusze te mają służyć do produkcji bardzo popularnej we Włoszech wieprzowiny pieczonej w specjalny, tradycyjny sposób (tzw. porchetty). Aby doszło do współpracy, Klaster musiałby wypracować dobrowolną standaryzację produkcji takich tusz w grupie. Standaryzacja taka może, ale nie musi, "wpasować się" w któryś z istniejących oficjalnych systemów jakości - stwierdza dyrektor biura Klastra. 

Barański zauważa, że do tej pory zostały zgłoszone w kraju trzy systemy jakości produkcji wieprzowiny: PQS (Pork Quality System), QAFP (Quality Assurance Food Program) oraz system JAKOŚĆ TRADYCJA. Jednakże tylko ten ostatni system umożliwia na chwilę obecną składanie do Agencji Rynku Rolnego przez grupy producentów wniosków o dofinansowanie działań promocyjnych. Pozostałe dwa systemy też są w kręgu zainteresowania Klastra, gdyż są one mniej restrykcyjne niż JAKOŚĆ TRADYCJA. Problem jednak w tym, że droga do uznania tych systemów przez Komisję Europejską, a następnie do wprowadzenia ich jako krajowy system jakości do PROW 2007-2013 jest jeszcze długa - zwraca uwagę dyrektor biura Klastra.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH