REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Klaster mięsny zajmie się standaryzacją wieprzowiny premium

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-03-2010, 18:22
Klaster mięsny zajmie się standaryzacją wieprzowiny premium

Klaster Polska Wędlina rozpoczął uzgodnienia ze swoimi członkami w sprawie podjęcia kolejnego strategicznego projektu klastrowego. Chodzi o prace nad standaryzacją Wieprzowiny Kulinarnej Premium. Projekt ten jest ściśle powiązany z wcześniej podjętym projektem włączenia grupy kilkunastu najbardziej znanych, tradycyjnych polskich wędlin do systemu jakości ze znakiem "Jakość Tradycja".

REKLAMA

Zdaniem Wojciecha Woźniaka, lidera Klastra, standaryzacja sposobu uzyskiwania wieprzowiny kulinarnej o wysokiej i powtarzalnej jakości pozwoli uzyskać wartość dodaną, co - przy równolegle prowadzonych działaniach promocyjnych na rynku - powinno podnieść konkurencyjność i opłacalność produkcji i handlu taką wieprzowiną. Ponadto, mniej cenne elementy półtusz takiej wieprzowiny staną się wartościowym wsadem surowcowym do standaryzowanych przez Klaster tradycyjnych wędlin premium.

Jeśli pomysł uruchomienia projektu "Wieprzowina Kulinarna Premium" uzyska akceptację ogółu członków klastra, zostanie powołany zespół ekspertów, do którego ma być zaproszona prof. dr hab. Maria Koćwin-Podsiadła z Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Profesor podkreśla, że wraz ze swoim zespołem naukowym wykonała wiele badań nad uwarunkowaniami wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Jak twierdzi, dysponuje pewnym modelem tucznika o optymalnej zawartości mięsa w połączeniu z zachowaniem wszystkich walorów ważnych dla konsumenta i wysokim wskaźnikiem wydajności technologicznej. Zastosowanie tego modelu w produkcji zapewnia z bardzo wysokim prawdopodobieństwem osiągnięcie założonych parametrów tucznika i mięsa.

Prof. Maria Koćwin-Podsiadła jest szeroko znana w zagranicznych środowiskach naukowych, przede wszystkim z licznych publikacji naukowych z zakresu nauki o mięsie i jego jakości. Jak twierdzi, jej największą satysfakcją byłoby po pierwsze wdrożenie wyników prac jej zespołu do praktyki w Polsce, a po drugie rozwinięcie eksportu wieprzowiny premium. - Byłby to nasz hit eksportowy, bo mało kto w świecie zajmuje się takim programem produkcji wieprzowiny kulinarnej - podkreśla prof. dr hab. Maria Koćwin-Podsiadła.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czarna Żmija 01-04-2010, 15:53:
No o tym własnie mówię! Jest wszystko z wyjątkiem kluczowego czynnika jakim jest sposób wprowadzenia tego na rynek. To jest tak jakbyśmy skonstruowali samochód tylko zapomnieli wymyśleć paliwa do niego. Czyli dalej jedziemy dorożką. Inna sprawa iż taka nicjatywa powinna pojawić się w środowiskach rzadowych jakieś 10 lat temu. Ale wtedy PSL ... też był przy władzy a to przekracza jego możliwości.
  • Black Adder 01-04-2010, 13:26:
To jest kompleksowa inicjatywa - z jednej strony standaryzacja procesu hodowlanego i ubojowego, z drugiej prace skierowane na jakość per se - badania genetyczne, prowadzące do tucznika o najlepszych walorach konsumenckich. Myślę, że wyjątkowo rzucono na to okiem
  • Czarna Żmija 01-04-2010, 09:54:
.... we wprowadzaniu tych oznaczeń na rynek!

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH