REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Klaudiusz Balcerzak produkuje wędliny z dziczyzny

  • Autor: polskalokalna.pl
  • Data: 08-01-2010, 12:25

Restauracja Stary Dworzec w Sławie - to najnowszy biznes dawnego potentata mięsnego Klaudiusza Balcerzaka. Wydzierżawił wiekowy budynek od kolei, zainwestował 800 tys. zł w remont, wstawił wyposażenie gastronomiczne i linię technologiczną. Ratuje architektoniczną i historyczną perełkę, dał 8 ludziom miejsca pracy, utworzył restaurację, zakład garmażeryjny, wędzarnię i uruchomił produkcję tradycyjnych wędlin z dziczyzny - informuje serwis polskalokalna.pl.

REKLAMA

Od wakacji 2009 r., po dziewięcioletniej przerwie, obiekt znów żyje, ściąga turystów oraz smakoszy dobrej kuchni. W restauracji można zorganizować wesele czy konferencję, zjeść na obiad sandacza na parze albo żebro Klaudiusza. W firmowym sklepie sprzedawane są kotlety mielone, kiełbasy śląskie, pasztety, kabanosy - wszystko z dzika. Na ten gatunek mięsa Balcerzaka nie obowiązuje bowiem zakaz konkurencji - czytamy w serwisie polskalokalna.pl.

Twórca lubuskiego zagłębia mięsnego chce kupić sławski dworzec, trwają negocjacje z koleją.

Jeszcze w 2002 r. Klaudiusz Balcerzak zatrudniał 2 tys. osób w stworzonym przez siebie Zakładzie Przetwórstwa Mięsa i Drobiu "Balcerzak i spółka" we Wróblewie koło Sławy. Dziś zarządza małą firmą z 8 pracownikami. Nie było mu łatwo oswoić się ze zmianą proporcji. Jak do niej doszło?

Gdy urząd skarbowy zablokował na firmowym koncie 2 mln zł, niemal z dnia na dzień musiał sprzedać firmę Niemcom za 11 mln zł. Jak podaje serwis polskalokalna.pl podpisał też dokument, w którym zobowiązał się do 10-letniego zakazu konkurencji. Spłacił długi, zainwestował w branżę hotelarską i gastronomiczną. Jego syn w Sławie uruchomił firmę "Eko-Mięs" Balcerzak Junior, produkował słynną grupę wędlin z Zagrody. Niemcy udowodnili ojcu, że złamał zakaz konkurencji. Klaudiusz Balcerzak musiał im zapłacić 400 tys. zł odszkodowania. Znów sprzedał nieruchomości, żył z renty, regulował długi.

Klaudiusz Balcerzak uważa, że wszystko stracił nie ze swojej winy. Podkreśla, że teraz ma szansę, by zostawić coś dzieciom i wnukom. "Odrobię straty, biznes jest moim życiem. Czekam tylko na koniec zakazu konkurencji. Kończy się 6 grudnia 2010 roku. Wtedy pokażę, co jeszcze potrafię" - wypowiada się dla serwisu polskalokalna.pl.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kiko 16-02-2011, 11:30:
znam te produkty 51% dziczyzny w nich jest
  • Jurek 09-01-2010, 10:55:
Duda sosnowiecki też produkuje z dziczyzny... A'la dziczyzny. Poziom zapewne ten sam!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH