Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Klienci coraz bardziej zainteresowani jakością wieprzowiny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-04-2010, 15:45
Klienci coraz bardziej zainteresowani jakością wieprzowiny

Według statystyk, 46 proc. mięsa produkowanego w Europie stanowi wieprzowina. W niektórych krajach spożycie tego gatunku mięsa przekracza 50 proc. - mówi dr Christina Gawron z Institute of Animal Science na Uniwersitat Bonn.

Z perspektywy światowego ryku Europa produkuje ok. 20 proc. mięsa wieprzowego. - Wraz ze zwiększeniem popytu na wieprzowinę, wzrosło zainteresowanie konsumentów jej jakością - zauważa dr Gawron. Jej zdaniem już wkrótce koniecznością będzie tworzenie produktów, które będą nie tylko zyskowne, ale i przyjazne środowisku.

Dr Christina Gawron pracuje przy unijnym projekcie Q-Pork Chains, którego celem jest poprawa jakości produktów wieprzowych w ten sposób, aby były one bardziej atrakcyjne z punktu widzenia konsumentów. Projekt jest finansowany ze środków UE. Czas jego trwania to 60 miesięcy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH