Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolejna odsłona amerykańsko-unijny sporu o wołowinę

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 21-04-2009, 13:00

W dniu 22 kwietnia upływa kolejny termin ultimatum, które Unii Europejskiej postawiły Stany Zjednoczone w związku z trwającym już kilkanaście lat sporem o zakaz importu amerykańskiej wołowiny do UE. Zakaz został wprowadzony w 1989 r. w stosunku do wołowiny produkowanej z bydła poddawanego działaniu hormonów przyśpieszających wzrost. Szacuje się, że w 2000 r. hormony były używane w przypadku około 63 proc. bydła utrzymywanego wówczas w USA.

W 1998 r. Światowa Organizacja Handlu (WTO) uznała, że wprowadzony przez UE zakaz nie jest uzasadniony naukowo. Na podstawie tej decyzji USA zastosowały działanie odwetowe w postaci zwiększonych ceł na import towarów rolnych z UE o równowartości 117 milionów USD. Na liście towarów objętych zwiększonymi cłami znalazły się m.in. musztarda z Dijon i ser Roquefort.

UE odwołała się od powyższej decyzji, ale w marcu 2008 r. WTO ponownie orzekła, że zakaz jest niezgodny z ustalonymi zasadami. Od tego czasu zwiększa się presja USA na rozwiązanie sporu, które byłoby bardziej korzystne dla producentów w tym kraju. USA grożą, że mogą zmienić listę towarów objętych zwiększonymi cłami, a to niewątpliwie uderzyłoby w producentów tych towarów w UE.

Nieoficjalnie uważa się, że podczas obecnych negocjacji całkowite zniesienie zakazu importu wołowiny z hormonami nie jest brane pod uwagę - raczej chodzi o szersze otwarcie rynku na wołowinę z USA wolną od hormonów np. poprzez zwiększenie kontyngentów bezcłowych. Jak uważa T. Lively, wiceprezes Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, takie zmiany w dostępie do rynku UE stanowią dużą szansę dla producentów bydła w USA.

Na szerszym otwarciu rynku UE na wołowinę z USA mogą stracić polscy producenci bydła oraz zakłady ubojowe i eksporterzy wołowiny. Dziś korzystają oni ze zwiększonego eksportu na skutek słabego złotego i niskiej produkcji wołowiny w UE. Jednakże wpływ tego czynnika będzie można lepiej ocenić dopiero po poznaniu ostatecznych ustaleń w negocjacjach UE z USA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH