REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kolejna partia jajek jest wycofywana z obrotu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-11-2016, 10:16
Kolejna partia jajek jest wycofywana z obrotu
Fot. shutterstock

Kolejna partia jajek jest wycofywana z obrotu na wniosek Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu z powodu obecności bakterii Salmonella Enteritidis - podaje strefaagro.gazetalubuska.pl.

REKLAMA

Jak podaje serwis strefaagro.gazetalubuska.pl jajka są oznakowane na skorupce numerem 3PL30221320. Ich wycofywanie spowodowane jest obecnością bakterii Salmonella Enteritidis. Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że skażone jajka trafiły nie tylko do marketów Biedronka, ale także do innych sklepów. Państwowa Inspekcja Sanitarna ustala, gdzie jajka mogły trafić i monitoruje ich wycofywanie. Kwestionowane jaja zostały wprowadzone do obrotu przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.

Ferma Drobiu Woźniak wydała w tej sprawie oficjalne stanowisko:

W nawiązaniu do komunikatu nr 3 Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 2.11.2016 informujemy, że: 
1. Jaja o numerze partii 3PL30221321;3PL30221304 zostały wycofane z rynku po pojawieniu się informacji z sytemu RASFF. 
2. Jaja o numerze partii 3PL30221320 nie trafiły do obrotu handlowego: ani w Polsce, ani poza jej granicami. Produktu nie ma i nie było na rynku. 
Jednocześnie pragniemy poinformować, że powyższe działania podejmowane przez nasza firmę są działaniami prewencyjnymi. Wyniki badań z dnia 31.10.2016 również potwierdzają, że ani na jajach ani w jajach nie ma pałeczek baterii Salmonella. Przypominamy: Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie, smażenie) gwarantuje całkowite unieszkodliwienie bakterii Salmonella - czytamy na stronie fdw.pl.

W wywiadzie udzielonym serwisowi wiescirolnicze.pl Renata Ropska z działu PR Fermy Drobiu Woźniak podkreśliła, że zostały zlecone i wykonane bardzo precyzyjne badania na obecność bakterii Salmonella. - Przeprowadzone badania nie wykazały obecności Salmonelli na jajach produkowanych przez naszą firmę. Podkreślamy, w takiej sytuacji są to działania prewencyjne i są wpisane w charakter naszej działalności - tłumaczyła Renata Ropska.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Roman 08-11-2016, 12:54:
A tak przy okazji dlaczego nie zniszczyć jajecznego potentata Woźniaka ??? Przecież z pierwszego komunikatu wynikało, że polski rynek jaj jest wolny od salmonelli, a podtruwamy tylko zagranicę.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 616) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH