REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Komitety Copa-Cogeca zadowolone z decyzji o prywatnym przechowalnictwie wieprzowiny

  • Autor: Solidarność RI
  • Data: 07-02-2011, 11:29

Komitety Copa-Cogeca z zadowoleniem przyjęły dzisiaj decyzję powziętą przez UE w sprawie aktywowania pomocy dla prywatnego przechowalnictwa dla wieprzowiny, podkreślając, że powinno przyczynić się to do poprawy dramatycznej sytuacji europejskich producentów wieprzowiny.

REKLAMA

Cieszę się z propozycji Pana Daciana Ciolosa, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europejskie ceny wieprzowiny osiągnęły historycznie niski poziom, co jest konsekwencją kryzysu, w którym znajduje się sektor od trzech lat. Ceny rynkowe, które są o 10 proc. niższe niż w 2009 roku, nie pozwalają pokryć kosztów produkcji, co powoduje w związku z tym straty w wysokości 25 euro na świnię. Ponadto, ostatnie szacunki Komisji pokazały, że ta dramatyczna sytuacja nie poprawi się w ciągu nadchodzących miesięcy. Pochwalam zatem decyzję odnoszącą się do aktywowania pomocy la prywatnego przechowalnictwa dla wieprzowiny, co powinno pomóc w zrównoważeniu sytuacji rynkowej. Refundacje wywozowe dla europejskiej wieprzowiny również będą musiały być aktywowane w następstwie ponownego wprowadzenia na rynek przechowywanego mięsa, aby uniknąć kolejnego spadku cen - powiedział Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca

Decyzja ta została również dobrze przyjęta przez wielu europejskich ministrów ds. rolnictwa na dzisiejszym spotkaniu, a Komisja ma zamiar wdrożyć ją przed końcem tego tygodnia. Komitety Copa-Cogeca przedstawiły te wnioski na dzisiejszym spotkaniu z europejskimi ministrami rolnictwa, a organizacje członkowskie podkreśliły je w trakcie spotkań z krajowymi ze swoimi ministrami.

Pan Pesonen dodał: Unia Europejska musi przeanalizować długoterminowe perspektywy dla sektora oraz znaleźć rozwiązania, które pozwolą na zapewnienie jego przyszłości. Pochwalam zatem decyzję Komisji w sprawie utworzenia rozszerzonej grupy konsultacyjnej dla zainteresowanych stron oraz decydentów politycznych UE. Europejscy producenci wieprzowiny nie otrzymują żadnego wsparcia od UE. Rolnicy natomiast muszą spełniać coraz bardziej kosztowne obowiązki w zakresie środowiska i dobrostanu zwierząt, których nie muszą wypełniać importowane produkty. Hormony wzrostu w hodowli trzody chlewnej są również zakazane z Unii Europejskiej, a są one powszechnie stosowane w Ameryce Łacińskiej. Fakt ten poważanie osłabia konkurencyjność europejskich rolników. Ponadto, 50 proc. naszych producentów wieprzowiny zależy bezpośrednio od tej produkcji jako środka przeżycia. Jeżeli nic nie zostanie zrobione, coraz więcej europejskich gospodarstw będzie musiało zakończyć działalność, a europejscy konsumenci będą musieli polegać na imporcie, który nie spełnia odpowiednich wymagań. Europejski sektor wieprzowiny odgrywa również ważną rolę w tworzeniu miejsc pracy na obszarach wiejskich, szacuje się, że jedno na sześć miejsc pracy w UE zależy od produkcji rolnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH