Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniec krajowej produkcji prosiąt?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
  • Data: 14-09-2012, 17:54

Czy już niedługo Polska będzie się specjalizować wyłącznie w tuczu? W pierwszym półroczu 2012 r. wzrósł import prosiąt i warchlaków, polscy producenci świń chętniej kupują też tuczniki.

Zagraniczne prosięta i warchlaki stale cieszą się dużym zainteresowaniem krajowych producentów, Jednocześnie skutecznie wypierając z rynku krajowych producentów prosiąt. Import nie słabnie, przemawiają za tym dane statystyczne. W pierwszym półroczu br. import prosiąt i warchlaków na tucz zamknął się na poziomie 1518,7 tys. szt. Porównując te dane z pierwszym półroczem 2011 r. odnotowano wzrost importu prawie o 25 proc. Jeszcze rok temu w analizowanym okresie import świń na tucz był na poziomie 1146,4 tys. szt.

W kraju trudno jest dostać dużą partię wyrównanych wagowo i wiekowo prosiąt.

Jak twierdzi dyrektor POLSUS Tadeusz Blicharski - krajowa produkcja prosiąt praktycznie nie istnieje, gospodarstw produkujących prosięta jest coraz mniej.

- W zakresie importowanych prosiąt można zauważyć, że krajowe fermy preferują zakup większych i cięższych prosiąt. Niestety krajowe zwierzęta nie spełniają wymagań ferm przemysłowych - produkowane partie są niewyrównane pod względem masy ciała jak i rasy, a także są lżejsze niż zagraniczne - tłumaczy Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Krajowych prosiąt jest coraz mniej powodem jest ciągle malejące pogłowie trzody chlewnej, niska opłacalność produkcji, a także wysokie ceny pasz. - Ten ostatni czynnik w szczególności przyczynia się do zakupu cięższych zwierząt - już nie tylko prosiąt czy warchlaków ale też tuczników. W efekcie przekłada się to na krótszy okres tuczu i jednocześnie mniejsze zużycie paszy - tłumaczy Rycombel.

To na co warto zwrócić uwagę, waga importowanych prosiąt z krajów, które w ostatnich latach przystąpiły do Wspólnoty Europejskiej UE-12 znacznie się zwiększyła i trudno już je nazywać prosiętami, czy też warchlakami.

- Z UE-12 najwięcej importujemy z Litwy. Porównując pierwsze półrocza 2011 i 2012 roku średnia waga importowanych zwierząt wzrosła z 29 kg do 81 kg. Fakt zakupywania zwierząt w wadze powyżej 80 kg mówi o tym, że w kraju są kierowane na ostatnią fazę tuczu, a później na szybką sprzedaż. Za taką zmianą wagi importowanych świń idzie również wzrost ceny. W ubiegłym roku płacono średnio za takie zwierzęta 47,4 EUR/szt. netto. Z kolei w pierwszym półroczu 2012 r. ta cena, ze względu na wagę kupowanych zwierząt była już odpowiednio wyższa i wynosiła średnio 106,8 EUR/szt. netto - mówi Danuta Rycombel.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH