Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniec z fałszerstwami ekologicznych produktów mięsnych?

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-12-2010, 14:17
Koniec z fałszerstwami ekologicznych produktów mięsnych?
Przypadki fałszowania oznakowania ekologicznego mięsa są coraz częstsze

Niemcy wezwały Unię do stworzenia bazy danych dostawców produktów mięsnych posiadających certyfikaty producentów żywności ekologicznej - podaje FAMMU/FAPA.

Jest to efekt powtarzania się przypadków fałszowania oznakowania ekologicznego mięsa. Bazy danych umożliwiłyby eliminację nieuczciwych dostawców sprzedających konwencjonalne produkty mięsne, pod etykietą produktów ekologicznych.

W bazie danych znaleźliby się producenci, którzy nie zdołaliby uzyskać odpowiednich świadectw. W przypadku wycofania świadectwa, informacja ta zostałaby natychmiast wprowadzona do bazy danych. Obecnie dochodzi do fałszerstw świadectw lub ich nadużywania, bazy danych nie są prowadzone obowiązkowo, a niektórzy inspektorzy nie chcą udostępniać ich zawartości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 30-12-2010, 13:30:
Z tym akurat się zgodzę. Niemcy w ogóle dziwnie podchodzą do wędlin, mięsa, w ogóle swojej żywności i jedzenia. Mając tak wielki potencjał produkcyjny w zakresie produktów wysokiej jakości, w tym i żywności regionalnej i tradycyjnej, oni skupiają się na ekologicznej, która powoli w Europie zaczyna ustępować miejsca właśnie regionalnej i tradycyjnej. Niemcy za dużo "małpują" od Amerykanów, bo tam też jest moda na "organic" zamiast na "GI", w Niemczech za dużo amerykańszczyzny, hot-dogów, pizzy w stylu amerykańskim, hamburgerów, a za mało tradycyjnego i wybornie smacznego, niemieckiego jedzenia.
Niemcy mają dużą tradycję wędliniarską chyba nie mniejszą niż Włochy czy Hiszpania, które to jednak postawiły na wyroby regionalne i tradycyjne, stąd popularność i stosunkowo duża dostępność Szynki Parmeńskiej, Szynki Serrano i innych.
Teraz Niemiaszki myślą, że zastąpią tandetę rodem z USA cudowną "żywnością ekologiczną", na która nawet w RFN nie ma zbytu, bo jest wypierana przez żywność regionalną i tradycyjną (GI) z Francji, Włoch lub Hiszpanii. Większość produkcji ekologicznej w UE pochodzi z Niemiec, dlatego chcą oni chronić "swoich", to, że sprzeciwili się nadaniu certyfikatu GTS (produktu tradycyjnego)dla Kabanosów to właśnie efekt ochrony swoich interesów, bo kabanosy w Niemczech nie są popularne prawie w ogóle.
  • Miodzio-Technolog 30-12-2010, 12:33:
Całe ,,FAŁSZOWANIE,, wyrobów miesnych pochodzi od mistrzów fałszerstwa własnie niemców W tej chwili oceniam 80% wszystkich wyrobów mięsnych jest ,,pompowane,, czyli fałszowanie..Wiem bo pracuje w branży od 25 lat Serce mnie boli co musimy robić by utrzymać się na rynku...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH