Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniunktura na rynkach mięsa w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-07-2009, 11:30
Koniunktura na rynkach mięsa w Polsce

Na rynkach mięsnych najlepszą koniunkturą cieszą się producenci wołowiny, dobrą producenci mięsa drobiowego, a najciężej mają producenci wieprzowiny i wędlin wieprzowych - informują analityc Banku Gospodarki Żywnościowej.

Jak podał w czwartek 23.07.2009 GUS, w zakładach przemysłowych średnich i dużych (zatrudniających co najmniej 50 pracowników) w pierwszej połowie roku wytworzono 89,9 tys. ton produktów uboju bydła i cieląt (mięso, tłuszcze, podroby i części niejadalne), co stanowiło wzrost o 10,8 proc. w stosunku do pierwszego półrocza ubiegłego roku. Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego przez zakłady monitorowane przez MRiRW była w tym samym czasie wyższa o 14,9 proc., natomiast ceny zbytu ćwierci z młodego bydła i krów były wyższe odpowiednio o 20,0 i 19,8 proc. Mniej, bo jedynie o 6,5 proc. wzrosły ceny zbytu rostbefu i udźca bez kości - 7,7 proc. Sytuacja na rynku jest, więc korzystna zarówno dla producentów bydła jak i zakładów ubojowych. Wynika ona z dużego popytu na polskie mięso w UE i ,korzystnej sytuacji na rynku UE, gdzie brakuje wołowiny, i niskiego kursu złotego.

Produkcja mięsa drobiowego w omawianych zakładach wyniosła w pierwszej połowie roku 576 tys. ton, czyli o 3,2 proc. mniej niż rok temu. W tym czasie zakłady monitorowane przez MRiRW płaciły przeciętnie około 7 proc. więcej niż przed rokiem za zakupywane kurczęta oraz około 14 proc. za indory. Ceny zbytu tuszek wzrosły bardziej, bo około 16 proc. zarówno w przypadku kurcząt jak i indorów. Gorzej sytuacja przedstawia się w przypadku droższych filetów z piersi, które w przypadku kurcząt były około 2 proc. droższe, a w przypadku indorów o około 2 proc. tańsze niż przed rokiem. Wprawdzie produkcja mięsa drobiowego obniżyła się, ale relacje cenowe były korzystne zarówno dla producentów drobiu, jak i dużej części zakładów ubojowych i rozbiorowych. Na skutek poprawy sytuacji cenowej, prawdopodobnie już wkrótce zwiększy się również produkcja mięsa drobiowego.

Wg GUS w pierwszej połowie roku wyprodukowano 403 tys. ton produktów uboju trzody chlewnej. To aż o 12 proc. mniej niż przed rokiem. Produkcja wędlin wyniosła 319 tys. ton i była o 8,9 proc. niższa w relacji rocznej. Wzrosła za to produkcja konserw wieprzowych (o 11,4 proc. do 29,2 tys. ton) i konserw wołowych i cielęcych (o 4,2 proc. do 5,4 tys. ton).

W omawianym okresie zakłady płaciły za żywiec wieprzowy o około 26 proc. więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. To znacznie zwiększyło koszty działalności. Nieco mniej, bo o około 22 proc., podrożały półtusze sprzedawane z zakładów ubojowych. Znacznie mniej, bo już tylko o 6 proc., podrożał schab z kością w zbycie. Nieco wolniejsze wzrosty zanotowano w przypadku gotowanych szynek (8 proc.) i kiełbasy toruńskiej (11 proc.). Dużo mniejsze podwyżki cen zbytu niż cen zakupu oznaczają, że większość zakładów miała mniejsze marże niż przed rokiem. Trudna sytuacja tej branży wynika przede wszystkim z niedostatku krajowego surowca i słabego złotego, który sprawia, że importowany z Zachodu surowiec jest drogi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.