REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2013, 14:24
Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Ewentualne podpisanie umowy o wolnym handlu pomiędzy UE a USA musi być poprzedzone ujednoliceniem wymagań jakościowych, w tym przepisów w zakresie bezpieczeństwa konsumenta - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

REKLAMA

Amerykanie chcieliby, aby Unia Europejska otworzyła się na amerykańskie produkty GMO, oraz wołowinę zawierającą hormony. - Trzeba jednak pamiętać, że Europa jest najbardziej konserwatywnym regionem świata w tym zakresie - zaznacza prof. Pisula. - Niemniej, nieuniknione problemy z produkcją żywności wystarczającą dla wyżywienia gwałtownie wzrastającej liczby mieszkańców globu, a według danych FAO w 2050 r. ma nas być na świecie już ponad 9 mld ludzi, zmusi również nasz region do stosowania innowacji w jej produkcji - prognozuje.

W opinii profesora, w związku z rosnącą populacją bariery stawiane przed produkcją i obrotem GMO, antybiotykami i hormonami po prostu znikną. - Stany Zjednoczone mają bardzo jednoznacznie sformułowane wymagania w tym zakresie. I co najważniejsze, system kontroli eliminujący oszustów - wskazuje Andrzej Pisula. - Wykorzystanie dobrego przykładu pozwoli krajom europejskim w szybkim uregulowaniu tego problemu - ocenia.

Jego zdaniem przykład afery z końskim mięsem jest dowodem na to, ile jest jeszcze do zrobienia w kwestii kontroli sektora rolno-spożywczego w UE.

Prof. Pisula przypomina, że Polska ma ponad 70-letnią tradycję eksportu szynek i kiełbas do USA. - Odbudowa tego eksportu byłaby bardzo korzystna. Zwłaszcza dla zakładów mięsnych specjalizujących się w produktach tradycyjnych - podkreśla.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • modry 22-02-2013, 20:51:
lobby GMO zaczęło od profesorów . Kolega - przyszły dietetyk - za GMO dał by sobie rękę uciąć , już wkrótce uczelnie zaczną wypuszczać na rynek pracy zmanipulowany narybek .
  • abc 22-02-2013, 15:57:
eks ekspert.
  • RSS 22-02-2013, 10:07:
czy ta innowacja polega na stosowaniu raktopaminy lub innych substancji wspomagających wzrost w celu obniżenia kosztów produkcji żywca?

Spójrzcie na Amerykanów

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH