Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2013, 14:24
Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Ewentualne podpisanie umowy o wolnym handlu pomiędzy UE a USA musi być poprzedzone ujednoliceniem wymagań jakościowych, w tym przepisów w zakresie bezpieczeństwa konsumenta - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Amerykanie chcieliby, aby Unia Europejska otworzyła się na amerykańskie produkty GMO, oraz wołowinę zawierającą hormony. - Trzeba jednak pamiętać, że Europa jest najbardziej konserwatywnym regionem świata w tym zakresie - zaznacza prof. Pisula. - Niemniej, nieuniknione problemy z produkcją żywności wystarczającą dla wyżywienia gwałtownie wzrastającej liczby mieszkańców globu, a według danych FAO w 2050 r. ma nas być na świecie już ponad 9 mld ludzi, zmusi również nasz region do stosowania innowacji w jej produkcji - prognozuje.

W opinii profesora, w związku z rosnącą populacją bariery stawiane przed produkcją i obrotem GMO, antybiotykami i hormonami po prostu znikną. - Stany Zjednoczone mają bardzo jednoznacznie sformułowane wymagania w tym zakresie. I co najważniejsze, system kontroli eliminujący oszustów - wskazuje Andrzej Pisula. - Wykorzystanie dobrego przykładu pozwoli krajom europejskim w szybkim uregulowaniu tego problemu - ocenia.

Jego zdaniem przykład afery z końskim mięsem jest dowodem na to, ile jest jeszcze do zrobienia w kwestii kontroli sektora rolno-spożywczego w UE.

Prof. Pisula przypomina, że Polska ma ponad 70-letnią tradycję eksportu szynek i kiełbas do USA. - Odbudowa tego eksportu byłaby bardzo korzystna. Zwłaszcza dla zakładów mięsnych specjalizujących się w produktach tradycyjnych - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • modry 22-02-2013, 20:51:
lobby GMO zaczęło od profesorów . Kolega - przyszły dietetyk - za GMO dał by sobie rękę uciąć , już wkrótce uczelnie zaczną wypuszczać na rynek pracy zmanipulowany narybek .
  • abc 22-02-2013, 15:57:
eks ekspert.
  • RSS 22-02-2013, 10:07:
czy ta innowacja polega na stosowaniu raktopaminy lub innych substancji wspomagających wzrost w celu obniżenia kosztów produkcji żywca?

Spójrzcie na Amerykanów

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH