Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsolidacja branży mięsnej powinna przyśpieszyć

  • Autor: Jacek Okrzesik, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2008, 12:35
Konsolidacja branży mięsnej powinna przyśpieszyć

- Problemy branży w 2008 roku powinny przyśpieszyć konsolidację sektora mięsnego, gdyż sporo firm musi różnymi metodami, a zwłaszcza specjalizacją produkcji, obniżać koszty produkcji - mówi Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso. W bieżącym roku zbankrutowały już liczące się zakłady mięsne w Brodnicy i Bydgoszczy, nie wspominając o szeregu mniejszych firm.

Przykład Niemiec pokazuje, że szansę przetrwania na rynku mają firmy ubijające 10-20 tys. sztuk trzody tygodniowo. Dlatego także w Polsce w pierwszej kolejności musi nastąpić konsolidacja ubojów. Równolegle powinna następować konsolidacja produkcji żywca, gdyż bez tego duże ubojnie nie będą miały wystarczającej ilości surowca, a tym samym racji bytu.
- Liczby mówią same za siebie - obecnie w polskich gospodarstwach hoduje się przeciętnie zaledwie 26 szt. świń, podczas gdy w niemieckich - 250 szt., a w duńskich aż 1500 szt. Dopóki nie nastąpi specjalizacja i konsolidacja produkcji trzody, która doprowadzi do obniżenia kosztów surowca i ustabilizowania podaży, dopóty będziemy przegrywać konkurencję z krajami rozwiniętymi - uważa prezes Choiński.

Wszystko zaczyna się bowiem w gospodarstwach rolnych - jeśli nie są one w stanie konkurować kosztami z gospodarstwami w innych krajach Unii to - z powodu wyższych cen surowca - przemysł przetwórczy nie jest w stanie utrzymać konkurencyjności, zmniejsza się eksport mięsa i przetworów powodując nadpodaż na rynku wewnętrznym i spadek cen - dodaje Witold Choiński.

Dopiero powiązanie trwałymi umowami dużych grup producenckich hodowców trzody z dużymi zakładami ubojowymi mogłoby ustabilizować sytuację na rynku surowca. Konsolidacji poziomej i pionowej powinna towarzyszyć specjalizacja zarówno w produkcji żywca, jak i przetwórstwie, tak aby dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i efektowi skali obniżyć koszty.

- W przypadku przetwórstwa, po okresie przejmowania mniejszych firm przez większe przyszedł czas na łączenie się równorzędnych podmiotów średniej wielkości. Oczywiście te fuzje muszą być dobrze przemyślane, gdyż jak pokazują dane z innych krajów zaledwie około 30 proc. połączeń przynosi oczekiwane efekty ekonomiczne - uważa prezes Choiński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH