REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Konsolidacja branży mięsnej wreszcie przyspieszy?

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2016, 17:36
Konsolidacja branży mięsnej wreszcie przyspieszy?
Dominika Rąba, członek zarządu ZM Henryk Kania. Fot. ZM Henryk Kania

Zdaniem Dominiki Rąby, członka zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania, bieżący rok może być interesujący jeżeli chodzi o możliwe akwizycje. Czy proces konsolidacji w branży mięsnej wreszcie przyspieszy ?

REKLAMA

Dominika Rąba zdradza, że rok 2016 może być interesujący jeżeli idzie o możliwe upadłości i przejęcia firm z branży mięsnej.

- Kurczący się rynek i coraz wyższe wymagania jakościowe z pewnością sprawią, że nie wszystkie firmy będą w stanie poradzić sobie ze zmieniającą się sytuacją. Dla takich podmiotów jak ZM Henryk Kania, które mają silne zaplecze produkcyjne, wykwalifikowaną kadrę, dużą skalę biznesu i silne, ogólnokrajowe marki, taka sytuacja jest szansą. Uważnie obserwujemy też rynek pod kątem ewentualnych możliwości akwizycji - zauważa.

Dodaje również, że problem marż w branży mięsnej, który ma wpływ na kondycję wielu firm, kształtuje się różnie w zależności od konkretnego rynku geograficznego, a także poszczególnych grup produktowych.

- Tradycyjnie co do zasady wyższe marże prezentują wyroby podsuszane. ZM Henryk Kania skupiają się na produktach wyżej marżowanych, unikając wyrobów wysoko wolumenowych, ale słabo marżowych - mówi Dominika Rąba, członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

ZM Henryk Kania z siedzibą w Pszczynie to producent wyrobów wędliniarskich oraz mięsa konfekcjonowanego. Spółka realizuje produkcję w zakładach przetwórczych o zdolnościach produkcyjnych na poziomie 240-260 ton na dobę. Głównymi odbiorcami jej produktów są sieci handlowe w kraju i za granicą, m.in. Auchan, Biedronka, Carrefour, Delikatesy Centrum, E-Leclerc, Intermarche, Kaufland, Lidl, Makro, Netto oraz Żabka.

 

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • JACEK 01-07-2016, 09:23:
Słowo "konsolidacja" jako zamiennik dla niska rentowność branży mięsnej.Konsolidacja wymuszona jest bardzo kiepskim stanem branży mięsnej a szczególnie wieprzowej .Nie jest to nic optymistycznego i nie wykazuje pozytywnego trędu a jedynie drogę do przetrwania .
  • pk 20-06-2016, 09:36:
wydaje mi sie ze Kania produkuje zarowno produkty wysokiej jakosci (150g na 100g produktu itp) jak i wedlinopodobne mielonki (60% miesa) do sieciowek
  • Kupiec 15-06-2016, 11:50:
Upadek jednego - jest szansą drugiego szczegółnie po wprowadzeniu podatku od handlu detalicznego.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH