Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konspol finalizuje inwestycje za 80 milionów złotych

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-08-2017, 09:45
Konspol finalizuje inwestycje za 80 milionów złotych
Konrad Pazgan, prezes Konspolu (fot. zelaznastudio.pl)

Konspol zwiększa moce produkcyjne, inwestuje w nowe linie, fermy i ubojnie. - Wartość wszystkich inwestycji, które rozpoczęliśmy w 2016 roku i zakończyliśmy lub zakończymy w 2017 to ok. 80 mln zł - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Konrad Pazgan, prezes Konspolu.

Konspol najwięcej inwestuje w Wielkopolsce. Grupa rozbudowuje ubojnię i zakład przetwórczy w Słupcy (Konspol Bis), ale inwestycje powstają także w zupełnie nowych lokalizacjach.

- Na początku 2017 roku w okolicach Nowego Tomyśla ukończyliśmy budowę jednej z najnowocześniejszych ferm drobiu w Polsce. Za około 20 mln zł wybudowaliśmy 10 kurników mieszczących ok. 300 tys. kurczaków. Planujemy także zwiększyć moce produkcyjne ubojni w Słupcy z 12 do 14 tys. sztuk kurczaków na godzinę. Ta inwestycja znajduje się w trakcie realizacji. Wymieniamy etapami poszczególne elementy, ponieważ zakład przez cały czas musi działać. Chcemy, aby całość była gotowa na początku 2018 roku - mówi Konrad Pazgan.

Konspol zakupił także trzy nowe linie produkcyjne, które zostaną zamontowane w zakładach w Słupcy i w Nowym Sączu.

- Do tej pory w Słupcy i Nowym Sączu (Konspol Holding - przyp. red.) dysponowaliśmy łącznie pięcioma liniami do produktów convenience. W 2017 roku zakupiliśmy trzy dodatkowe. Jedna z nich została już wdrożona, dwie następne zostaną zainstalowane do końca roku. W tym celu musieliśmy dobudować nowy budynek do istniejącego zakładu w Słupcy. Wybudowaliśmy także dwie hale produkcyjno-magazynowe - jedną w Słupcy, drugą w Nowym Sączu. W efekcie zwiększyliśmy moce prawie o sto procent: z 3,5 do 7 tys. ton miesięcznie - dodaje prezes Konspolu.

Konrad Pazgan uzupełnił, że Konspol ma w najbliższych planach budowę jeszcze jednej fermy w Mieczownicy koło Słupcy.

- Chcemy tam zbudować osiem kurników na 320 tys. kurczaków. Po zainstalowaniu nowych linii i zakończeniu rozbudowy części ubojowej nasze plany będą prawie zakończone - dodaje.

Konspol nie rezygnuje także z budowy kolejnej ubojni w Wielkopolsce, w Kotuni koło Wrześni.

- Temat jest aktualny, ale wciąż nie mamy pozwolenia na budowę. Czekamy na nie od dwóch lat. Dziś w Polsce uzyskanie pozwolenia na budowę ubojni lub fermy to koszmar - podsumowuje prezes.

Pełną treść wywiadu z Konradem Pazganem, prezesem Konspolu, przeczytacie Państwo we wrześniowym wydaniu magazynu "Rynek Spożywczy".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kurczak 24-08-2017, 16:56:
zapytajcie Pazgana ile płaci miesięcznie ludziom za te jego inwestycje :) śmiech na sali :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH