Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Konspol: Rynek produktów bezglutenowych rośnie, ale to wciąż nisza

Śledząc rynki zagraniczne, zarówno europejskie, jak i światowe, takie jak Brazylia, Chiny, USA czy Australia, można zaobserwować wyraźny rozwój sektora żywności bezglutenowej. Na przestrzeni lat 2009-2014 odnotowano wzrost rynku o ok. 8 proc., a w niektórych państwach nawet o 10 proc. – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Agnieszka Piech, szef ds. marketingu Grupy Konspol.

Konspol: Rynek produktów bezglutenowych rośnie, ale to wciąż nisza
Agnieszka Piech, szef ds. marketingu Grupy Konspol (fot. Konspol)

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 02-06-2014, 13:21

Agnieszka Piech zwraca uwagę, że w Polsce rynek produktów bezglutenowych, a tym bardziej mięsnych produktów bezglutenowych, nie jest szczegółowo zbadany. - Można jednak przypuszczać, że zapotrzebowanie na bezglutenowe produkty mięsne jest znaczne, Polacy bowiem lubią mięso i wędliny, zarówno ci tolerujący obecność glutenu w pożywieniu, jak również ci, którzy tego glutenu nie tolerują - uważa szef ds. marketingu Grupy Konspol. - Śledząc rynki zagraniczne, europejskie i światowe, takie jak Brazylia, Chiny, USA czy Australia, można zaobserwować wyraźny rozwój sektora żywności bezglutenowej. Na przestrzeni lat 2009-2014 odnotowano wzrost kategorii o ok. 8 proc., a w niektórych państwach nawet o 10 proc. - dodaje.

Ponadto, z każdym rokiem wzrasta świadomość i wykrywalność nietolerancji glutenu zarówno u dzieci jak i dorosłych. - Jak łatwo się domyślić, osób poszukujących produktów bezglutenowych przybywa, choć na dzień dzisiejszy jest to jednak wciąż rynek niszowy - zaznacza Agnieszka Piech.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agnieszka Piech RSS ALERT    /    Konspol RSS ALERT    /    produkty bezglutenowe RSS ALERT    /    wędliny bezglutenowe RSS ALERT    /    żywność bezglutenowa RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Witek 2014-06-03 10:59:38
    Ilu Polaków wg Konspolu choruje na celiaklię? Wreszcie będziemy jedli produkty mięsne bez dodatku zbóż.
  • kasia 2014-06-03 15:34:42
    około 7% populacji ma nietolarancję glutenu. U większości do objawów dochodzi po 50-ce, gdy organizm jest już zmasakrowany. Geny to geny. Na Zachodzie to juz spory biznes, będzie i u nas, choć na razie ludzie dochodzą do choroby trzewnej i umierają \"ze starości\", a tak naprawdę od glutenu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.92.168
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.