Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szef ds. marketingu Konspolu: Segment żywności bezglutenowej rośnie, ale to wciąż nisza

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-06-2014, 13:21
Konspol: Rynek produktów bezglutenowych rośnie, ale to wciąż nisza
Agnieszka Piech, szef ds. marketingu Grupy Konspol (fot. Konspol)

Śledząc rynki zagraniczne, zarówno europejskie, jak i światowe, takie jak Brazylia, Chiny, USA czy Australia, można zaobserwować wyraźny rozwój sektora żywności bezglutenowej. Na przestrzeni lat 2009-2014 odnotowano wzrost rynku o ok. 8 proc., a w niektórych państwach nawet o 10 proc. – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Agnieszka Piech, szef ds. marketingu Grupy Konspol.

Agnieszka Piech zwraca uwagę, że w Polsce rynek produktów bezglutenowych, a tym bardziej mięsnych produktów bezglutenowych, nie jest szczegółowo zbadany. - Można jednak przypuszczać, że zapotrzebowanie na bezglutenowe produkty mięsne jest znaczne, Polacy bowiem lubią mięso i wędliny, zarówno ci tolerujący obecność glutenu w pożywieniu, jak również ci, którzy tego glutenu nie tolerują - uważa szef ds. marketingu Grupy Konspol. - Śledząc rynki zagraniczne, europejskie i światowe, takie jak Brazylia, Chiny, USA czy Australia, można zaobserwować wyraźny rozwój sektora żywności bezglutenowej. Na przestrzeni lat 2009-2014 odnotowano wzrost kategorii o ok. 8 proc., a w niektórych państwach nawet o 10 proc. - dodaje.

Ponadto, z każdym rokiem wzrasta świadomość i wykrywalność nietolerancji glutenu zarówno u dzieci jak i dorosłych. - Jak łatwo się domyślić, osób poszukujących produktów bezglutenowych przybywa, choć na dzień dzisiejszy jest to jednak wciąż rynek niszowy - zaznacza Agnieszka Piech.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kasia 03-06-2014, 15:34:
około 7% populacji ma nietolarancję glutenu. U większości do objawów dochodzi po 50-ce, gdy organizm jest już zmasakrowany. Geny to geny. Na Zachodzie to juz spory biznes, będzie i u nas, choć na razie ludzie dochodzą do choroby trzewnej i umierają "ze starości", a tak naprawdę od glutenu.
  • Witek 03-06-2014, 10:59:
Ilu Polaków wg Konspolu choruje na celiaklię? Wreszcie będziemy jedli produkty mięsne bez dodatku zbóż.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH