Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumenci mają problemy z rozróżnieniem rodzajów drobiu

  • Autor: pr, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-06-2014, 10:50
Konsumenci mają problemy z rozróżnieniem rodzajów drobiu
(fot. materiały prasowe)

Statystyczny Polak zjada coraz więcej drobiu – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Tylko w zeszłym roku spożycie kurcząt w naszym kraju wyniosło 1,4 mln ton. Oznacza to, że statystyczny Polak zjada rocznie co najmniej 27 kg drobiu. Tymczasem cena za kilogram kurczaka na półce sklepowej, straganie czy na targu waha się od 7 zł do 45 pln.

- Konsument, który stoi przed półką sklepową z drobiem ma dosyć trudny wybór. Wynika to z prostego faktu, że jeszcze do niedawna w naszym kraju nie było jasnego, przejrzystego podziału rynku i klient tak naprawdę nie wie na co zwracać uwagę: ile zapłacić za kurczaka, czy którego wybrać. O tym często decyduje estetyczne opakowanie czy dobra nazwa - mówi Maciej Przyborski, prezes Drosed Surowiec.

Jego zdaniem producenci prześcigają się w pomysłach marketingowych i promocjach, ale w sklepach i tak najczęściej znaleźć można "kurczaka standardowego", czyli zwykłego brojlera. Osiąga on przyrost masy w stosunkowo krótkim czasie - ok. 40 dni.

- Za produkt premium powszechnie uważa się tzw. kurczaka ekologicznego, wolnobiegającego, pochodzącego z certyfikowanych hodowli, dorastającego przez co najmniej 81 dni. Od kilku lat na rynku obecna jest jednak ciekawa alternatywa, ciesząca się coraz większą popularnością wśród konsumentów: kurczak zagrodowy. Wyróżnia się on dostępem do wolnego wybiegu, dłuższym okresem chowu (co najmniej przez 56 dni) oraz sposobem żywienia wyłącznie paszami roślinnymi - tłumaczy Przyborski.

Jak mówi Jacek Lewicki, prezes Drosed SA, cena za kilogram standardowego kurczaka nie powinna przekroczyć dziś na półce sklepowej 8 zł. Jak wynika z badań firmy Gemius, 71 proc. Polaków zwraca uwagę na skład i jakość kupowanej żywności, a 64 proc. jest gotowych zapłacić więcej za produkty spożywcze lepszej jakości. Zdarzają się jednak praktyki, że na opakowaniach niektórych brojlerów pojawiają się informacje lub zdjęcia sugerujące np. że drób pochodzi z chowu bez klatek, że do paszy nie dodano hormonów wzrostu oraz mączek kostnych, a także że kurczak jest chłodzony powietrzem. I to nie zawsze w sposób bezpośredni, a np. poprzez zdjęcie czy grafikę kurczaka biegającego na wolności po tradycyjnym gospodarstwie wiejskim. Tymczasem cena za kilogram mięsa drobiowego pochodzącego z certyfikowanej hodowli może dojść nawet do 45 złotych. To co najmniej kilka razy więcej, niż cena standardowego kurczaka i nie ma możliwości obniżenia kosztów produkcji. Tymczasem cena za kilogram kurczaka zagrodowego wynosi ok. 13 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Uros 17-02-2016, 13:53:
Inspektor
Czytaj ze zrozumieniem. Zagrodowy to kurczak żyjący dłużej niż zwykły brojler 36 vs.56 dni. Pomijam że inna rasa, struktura mięsa,pasza itp. Dostęp do światła dziennego, szczepiony itp
  • Zocha 27-06-2014, 16:11:
Brawo "inspektor". Wreszcie ktoś nazwał te banialuki po imieniu. Skąd "DROSET" ma te informacje o klatkowym chowie brojlerów i to na hormonach ???? Czy wam Panowie nie wstyd takie newsy przesyłać do portali ????
  • inspektor 27-06-2014, 08:38:
dlaczego nie piszecie słowa Zagrodowy z dużej litery skoro to marka własna Drosedu. Materiał czysto reklamowy a udaje obiektywny. Przez to został zgubiony najważniejszy przekaz iż wiele kurczaków produkowanych w sposób standardowy i niczym nie różniących się od pozostałych jest pakowana i nazywana tak aby wprowadzić konsumenta w błąd. Żaden brojler nie jest trzymany w klatkach, nie zawiera hormonów. Wszystkie są wiejskie skoro ferma jest na wsi. Konsumencie -nie daj się nabijac w butelkę.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH