Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumenci wędlin chcą produktów tradycyjnych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-10-2010, 13:11

Konsumenci mają ściśle sprecyzowane oczekiwania wobec wędlin tradycyjnych. Kupują tę kategorię w przeważającej części w kanale tradycyjnym oraz w sklepach firmowych. Wierzą, że właśnie te miejsca sprzedaży zapewniają odpowiednią jakość - mówi dr Joanna Rychlicka-Rybska, szef Działu Badawczo-Rozwojowego i Laboratorium Regis.

W ofercie sklepów z wędlinami około 30 proc. powierzchni stanowią wędliny tradycyjne. - W tym segmencie duże znaczenie mają regionalni producenci, którzy kojarzą się konsumentom z tradycyjną technologią produkcji wędlin - ocenia Rychlicka-Rybska. - Właściwie każdy zakład mięsny ma dzisiaj ambicje posiadać w swej ofercie linię wędlin tradycyjnych - dodaje.

Jak pokazują badania, tradycyjna wędlina dla klientów powinna być sucha, krucha, z wyrazistym, wyczuwalnym smakiem wędzonki. - Biorąc to pod uwagę, przygotowaliśmy nową linię produktów nadających wyrobom teksturę pożądaną przez konsumenta w wyrobach tradycyjnych, podkreślającą z jednej strony kruchość plastra, z drugiej zaś pozostawiających wrażenie soczystości i smakowitości wyrobu - mówi szef Działu Badawczo-Rozwojowego i Laboratorium Regis. - Podkreślają one prawidłowy wygląd zewnętrzny wyrobów oraz naturalny wygląd plastrów - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ed 20-10-2010, 08:47:
Bo wiadomo, że tendencja w kierunku wędlin tradycyjnych jest totalnie sprzeczna z interesem firm przyprawowych typu Regis.... Im niższa wydajność, tym mniejsza zastosowana ilość dodatków funkcjonalnych, białek itp. Coś mi się zdaje, że ten dział badawczo rozwojowy Regisu , kombinuje nad tworzeniem tzw. pseudo-tradycji ...... wydajność w produkcie gotowym powyżej 140 % , a jedyne cechy tradycji to okopcenie czy intensywny zapach wędzenia......
  • regionalnesmaki 20-10-2010, 00:25:
Dział Badawczo Rozwojowy i Laboratorium oraz wędliny tradycyjne??? To chyba jakiś żart?? Ciekawe, czy na Podhalu Bacowie mają Dział R&D wraz z Laboratorium w którym wymyślają nowe rodzaje Oscypków lub Buncu. Żałosne to jest. Niech w końcu firmy wędliniarskie wezmą się za swoją robotę, a nie kombinują z tradycją. Znam producenentów wędlin tradycyjnych w Polsce, w wielu regionach i żaden z nich nie posiada żadnego Działu Research and Development czy Laboratorium. Chyba, że w piwnicy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH