REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kontrole żywności na Podkarpaciu: Wykryto nieprawidłowości w produktach mięsnych i pieczywie

  • Autor: PAP
  • Data: 01-04-2010, 18:55

Golonka z mięsa drobiowego czy chleb o zaniżonej wadze - m.in. takie nieprawidłowości wykrył na Podkarpaciu Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.W pierwszym kwartale br. wykryto 6 nieprawidłowości.

REKLAMA

Jak powiedział dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Jerzy Wiśniewski, w całym 2009 r. nie stwierdzono ani jednego celowego i świadomego przypadku fałszowania żywności. "Było kilko niedociągnięć, ale wynikały one np. z braku nieznajomości przepisów" - dodał.

Wśród przykładów uchybień, jakich dopuścili się producenci żywności, wymienił m.in. niewyszczególnienie w "kiełbasie zwyczajnej" wielu składników, w tym alergennego selera; producent został ukarany grzywną w wysokości 7 tys. zł. Z kolei w jednej w podkarpackich piekarni kontrolerzy ujawnili, że 20 proc. całej partii bochenków chleba miało mniejszą wagę, niż deklarowana na etykiecie.

Wiśniewski dodał, że w jednym z zakładów mięsnych ujawniono nieprawidłowe oznakowanie dwóch partii wyrobów.

"W jednym wyrobie w jego nazwie podano, że jest to +golonka+, a w składzie produktu wymieniono mięso drobiowe. Podobnie było z +szynką+, która zrobiona była z mięsa kurcząt. Jest to niezgodne z prawem, gdyż nazwa sugeruje coś innego niż skład wyrobu" - zaznaczył.

W jego ocenie, wzrost liczby uchybień spowodowany jest gorszą kondycją przedsiębiorstw, co skutkuje użyciem gorszych składników.

"Trzeba dodać również, że zafałszowania zostały wykryte w małych zakładach masarskich. Duże firmy szybko dostosowały się do wszelkich norm unijnych i tam nie znaleźliśmy żadnych uchybień" - dodał.

Inspekcja handlowa apeluje, by robiąc zakupy przed świętami zwracać uwagę m.in. na termin ważności danego produktu, gdyż handlowcy często robią promocję tych artykułów, które mają już krótki termin przydatności do spożycia.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zebra 05-04-2010, 08:39:
Alergenne niedługo stanie wszysko. Ludzie poumierają z głodu.
  • *) 01-04-2010, 21:32:
Rzeczywiście nowość"ha,ha,ha...zapytajcie pracowników produkcji, jak będzie jakiś odważniak,to Wam powie jakie numery robią czy to na święta ,czy na co dzień !!!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH