Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Korzystny bilans wymiany handlowej mięsem

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-03-2014, 12:37
Korzystny bilans wymiany handlowej mięsem
(fot. PTWP)

W 2013 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 897 mln EUR. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie blisko 614 mln EUR. - podaje FAMMU/FAPA na podst.: danych CIHZ i analizy własnej.

W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł prawie 438 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie ponad 912 mln EUR. Przywóz wieprzowiny do naszego kraju zwiększył się o 1,4 proc. w stosunku do poziomu importu z 2012 r., i wyniósł około 604 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap 1 mld 398 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -386,5 mln EUR. W 2013 r.

Polska wyeksportowała także 223,6 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost zaledwie o 0,2 proc.) o wartości blisko 727 mln EUR oraz 57,6 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 16 proc.) o wartości ponad 195 mln EUR. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -424,1 mln EUR. O powiększeniu się ujemnego salda w handlu żywcem zadecydował wzrost wartości importu żywych świń (o 37 proc.), bydła (o 58 proc.) oraz drobiu (o 27 proc.). W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 66,6 mln EUR, tj. o 32 proc. mniejszej niż przed rokiem.

W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu zmniejszyła się o 20 proc. do 20,4 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (59,2 tys. sztuk, co stanowiło 55 proc. eksportu), na Ukrainę (15,4 tys. sztuk, 14 proc. eksportu), a także do Słowacji, na Litwę, do Czech, Włoch oraz do Holandii. W 2013 r. sprowadzono do Polski świnie o wartości 441 mln EUR, tj. o 37 proc. większej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 27 proc. do 106,5 mln EUR.

Żywiec wieprzowy przywożono do Polski głównie z Danii, Niemiec, Holandii, Litwy i Łotwy. W omawianym okresie Polska wyeksportowała łącznie 236,6 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o ponad 6 proc. więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 8,5 proc. do 694,5 mln EUR.

W minionym roku wyeksportowano z Polski 56,7 tys. ton kiełbas o wartości 151,2 mln EUR. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec, na Litwę, do Czech, na Węgry, do Danii, na Słowację, do Rosji, Irlandii, Rumunii oraz do wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 27,2 tys. ton i był o 14,5 proc. większy niż przed rokiem. Wartość tego importu zwiększyła się o ponad 13 proc. do 110,6 mln EUR. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH