Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kosmiczna dynamika polskiego drobiu

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 02-06-2016, 09:08
Kosmiczna dynamika polskiego drobiu
fot. Shutterstock

Przetwórcy drobiu przestali się martwić o dostępność surowca i produkcja wystrzeliła. Miała być podobna do ubiegłorocznej, a na razie jest znacznie wyższa. Mowa o dynamice produkcji drobiu. Jest imponująca, zadziwiająca, ale też niepokojąca — przyznaje branża, która od stycznia do kwietnia tego roku zdołała wyprodukować o 17,4 proc. więcej mięsa niż rok wcześniej - informuje "Puls Biznesu".

Jacek Lewicki, prezes Drosedu mówi, że tak wysoki wynik jest zaskoczeniem. Choć od dawna boimy się bańki w postaci nadprodukcji, to widać, że krajowy i europejski rynek na razie wchłania tę zwiększoną produkcję. Przetwórcy mają pewien zapas mocy przerobowych, ale ograniczała ich dostępność surowca. Obecne statystyki to efekt realizacji wielu inwestycji przez hodowców, którzy inwestowali w rozbudowę kurników, oraz nowych producentów drobiu, którzy zajęli się też hodowlą.

Zaktualizowane pod koniec marca tego roku prognozy przygotowywane przez Agencję Rynku Rolnego mówiły o całorocznym tempie wzrostu zbliżonym do 10 proc., czyli nieco niższym niż w 2014 r. (12 proc.). — 17-procentowa dynamika wzrostu produkcji po pierwszych czterech miesiącach może zostać utrzymana. Popyt na polski drób to wynik m.in. rosnącej jakości i efektywności, zwłaszcza w stosunku do innych dużych producentów, którzy nieco wycofują się z walki, jak Brytyjczycy i Francuzi.

Jacek Lewicki nie jest przekonany, że takie tempo utrzymamy. Jego zdaniem przez kilka miesięcy ten przyrost raczej nie wyhamuje i w całym pierwszym półroczu dynamika może być podobna, a być może nieco osłabnie jesienią. Wiele będzie zależeć od tego, kiedy zostanie otwarty chiński rynek i do ilu krajów afrykańskich będziemy mogli rozpocząć eksport.

Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".

Podobał się artykuł? Podziel się!
Nowe szaty wędliny POPRZEDNI ARTYKUŁ

Nowe szaty wędliny

Tradycja w wydaniu convenience NASTĘPNY ARTYKUŁ

Tradycja w wydaniu convenience

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kajman 04-06-2016, 20:27:
Obecnie kurczak produkowany w Polsce przemysłowo jest nie do zjedzenia ,to mięso na maxa schemizowane . !!!
Polsk drób jest w łapach Francuzów i trochę Anglików ,a wszystko chodzi ze względu na przewalutowanie / siła robocza i surowiec za zł PL /
  • Wiesz kto 02-06-2016, 13:14:
Mów ku/.wa za siebie. Co ty z KODu jesteś? że się za społeczeństwo całe wypowiadasz. Jak chcesz to szczaw i mirabelki wpierd- laj i nie zapomnij witamin B w aptece kupić eko terrorysto.
  • janek 02-06-2016, 12:54:
nieetyczny biznes, mordowanie zwierząt nie jest potrzebne, człowiek nie potrzebuje mięsa, poza tym mięso jest niezdrowe

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH