Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koszty produkcji przyczyniają się do spadku dochodów holenderskich drobiarzy

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 09-06-2008, 16:34
Koszty produkcji przyczyniają się do spadku dochodów holenderskich drobiarzy

Pomimo znacząco wyższych cen kurczaków w pierwszym kwartale 2008 r. w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku, sprzedaż tych produktów przynosi holenderskim producentom mniejsze zyski z powodu znaczącego wzrostu kosztów produkcji - poinformowała FAMMU/FAPA.

Początek 2008 roku na rynku brojlerów oznaczał wysoki popyt na produkty z drobiu, zarówno w Holandii, jak i w krajach sąsiadujących, nawet po upływie okresu świątecznego, kiedy tradycyjnie notowany jest spadek konsumpcji. Jednak w trakcie pierwszego kwartału sprzedaż holenderskich produktów zwolniła tempo. W dalszym ciągu jednak korzystne warunki sprzedaży utrzymywały się na rynkach państw członkowskich Unii Europejskiej oraz w krajach trzecich (Daleki Wschód).

Skok w cenach pasz skutkował jednak wyraźnym zwiększeniem kosztów produkcji, które rosły w szybszym tempie niż ceny producentów. W rezultacie średnie zyski ferm brojlerów w Holandii w pierwszym kwartale br. wyraźnie spadły, biorąc pod uwagę fakt, że koszty związane z zakupem pasz na średnie gospodarstwo były aż o 40 tys. euro wyższe niż rok wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH