REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kraje UE zgłosiły do przechowania z dopłatami 89,9 tys. ton wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 01-02-2016, 16:15
Kraje UE zgłosiły do przechowania z dopłatami 89,9 tys. ton wieprzowiny
Blisko 90 tys. ton wieprzowiny zgłoszono o pryatnego przechowywania

Kraje Unii Europejskiej zgłosiły łącznie 89,9 tys. ton mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny; najwięcej Niemcy i Hiszpania - wynika z danych KE. Polscy przedsiębiorcy wnioskowali o dopłaty do przechowania ok. 6 tys. ton.

REKLAMA

26 stycznia br. Komisja Europejska zawiesiła składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. W okresie od 4 do 20 stycznia br. Niemcy i Hiszpania wprowadziły do magazynów połowę z całkowitej ilości przechowywanego mięsa (45,5 tys. ton). Niemcy zmagazynowali 26,1 tys., ton (29 proc.), Hiszpania - 19,3 tys. ton (21 proc.) Zaskakująco małe ilości zgromadziły w magazynach Francja (2,3 tys. ton) i Belgia (1 tys. ton) - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Wnioski o dopłaty do przechowywania mięsa w Polsce przyjmowała Agencja Rynku Rolnego. Do 22 bm. wpłynęły 63 wnioski od 13 przedsiębiorców, którzy do przechowania z unijnymi dopłatami zgłosili ok. 6 tys. ton mięsa. Najczęściej były to elementy wieprzowe bez kości, które mają być składowane przez 90 dni. Polska zgłosiła piątą co do wielkości ilość mięsa.

Zdaniem przedstawicieli francuskiego sektora mięsnego, przyczyną niewielkiego udziału Francji w obecnej edycji mechanizmu dopłat był m.in. wzrost spożycia wewnętrznego dzięki kampaniom promocyjnym na początku tego roku. Poza tym, możliwości składowania były we Francji ograniczone ze względu na spore ilości mrożonego mięsa, które znajdowały się już wcześniej w magazynach, z uwagi na kryzys na rynku w ostatnim kwartale 2015 r.

Obecnie z unijnego rynku zostało wycofane znacznie więcej wieprzowiny (ok. 4,5 proc. miesięcznych ubojów) niż podczas poprzedniej edycji dopłat z marca 2015 r., kiedy zmagazynowano łącznie 67 tys. ton mięsa. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane były dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,6 proc. całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (9,7 proc.) i szynek (8,3 proc.).

Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Ostatnie dane KE wskazują, że spadek cen obserwowany pod koniec 2015 r. został zatrzymany i są oznaki umiarkowanego wzrostu. Średnie ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym w trzecim tygodniu stycznia br. wynosiły 128,4 euro za 100 kg i od początku roku wzrosły o 2 proc. W grudniu 2015 r. przeciętne ceny wynosiły 126,2 euro za 100 kg i wobec listopada obniżyły się o 6,3 proc., w skali roku o 6 proc., a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, od początku stycznia rosną krajowe ceny zakupu trzody chlewnej. W trzecim tygodniu stycznia br. zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,10 zł/kg, o 3 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i o 6 proc. drożej niż w końcu 2015 r. Jednocześnie cena ta była o 2 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie 2015 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 482) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 705 349)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH