Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Krajowy rynek wołowiny pod presją niższego eksportu

- Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu. W rezultacie w lipcu br. żywiec wołowy był skupowany przeciętnie po 5,71 zł/kg, czyli o 15% taniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niemniej, w połowie analizowanego miesiąca nastąpiło przełamanie tych tendencji - podaje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Krajowy rynek wołowiny pod presją niższego eksportu
fot. shutterstock.com

Autor: BNP Paribas
Data: 21-08-2019, 14:17

Według danych monitoringu cen MRiRW, w pierwszej połowie sierpnia br. średnia cena skupu bydła rzeźnego w wadze żywej wyniosła 5,80 zł/kg i była o ponad 3% wyższa od ceny notowanej w drugiej połowie lipca br.

- Najbardziej wzrosły ceny byków powyżej 24-miesiąca życia – o prawie 6% do 6,23 zł/kg. O około 5% podrożało natomiast bydło w wieku 8-12 miesięcy oraz byki od 12 do 24 miesiąca (odpowiednio do 6,09 zł/kg i 6,35 zł/kg). Z kolei ceny krów przeznaczonych na ubój zwiększono o niespełna 1% do 4,78 zł/kg. Jeżeli jednak porównany tegoroczne ceny z notowaniami z pierwszej połowy sierpnia 2018 r., widać wyraźnie, że w najmniejszym stopniu potaniały jałówki powyżej 12 miesiąca (spadek cen o około 8% w relacji rocznej)  oraz krowy (spadek o 12%), podczas gdy bydło od 8 do12 miesiąca życia oraz byki powyżej 24 miesiąca były o ponad 16% tańsze niż rok wcześniej - podaje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

- Na sytuację rynkową niewątpliwie duże przełożenie miały wyniki eksportowe. Według danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach br. wolumen eksportu bydła żywego wprawdzie wzrósł o prawie 5% wobec ubiegłego roku (do 4,4 tys. t), niemniej już sprzedaż zagraniczna mięsa wołowego w masie produktu zmniejszyła się o prawie 11% do 147,8 tys. t, w tym mięsa świeżego i schłodzonego spadła o 19% do 104,9 tys. t, zaś mrożonego wzrosła o 18% do 42,9 tys. t. - dodaje.

Jednocześnie obniżyły się uboje bydła, ale skala spadku była mniejsza niż w odniesieniu do eksportu. Wg danych GUS (za MRiRW) w okresie styczeń-maj br. w relacji do stycznia-maja 2018 r., uboje przemysłowe bydła w przeliczeniu na wagę żywą zmniejszyły się o 3% do 451 tys. t. Zaważyły na tym zwłaszcza mniejsze uboje w lutym oraz marcu. W kwietniu i maju były już one wyższe wobec analogicznych miesięcy w 2018 r.

- Na rynku unijnym przeciętne ceny żywca wołowego również są niższe niż w ubiegłym roku – na przełomie lipca i sierpnia br. były o 5% niższe r/r. W przeciwieństwie jednak do Polski, sprzedaż wołowiny poza rynek UE, z krajów należących do jej czołowych eksporterów, w większości przypadków rośnie (dotyczy to Irlandii, Hiszpanii, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii). Ogółem w pierwszych pięciu miesiącach br. wolumen eksportu wołowiny (mięso i przetwory)  z UE-28 wyniósł 304,6 tys. t (w przeliczeniu na wagę poubojową) i był o prawie 2% wyższy wobec 2018 r. - podsumowuje Marta Skrzypczyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marta Skrzypczyk RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.254.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.