Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG: Chcemy rozwijać intensywną produkcję drobiu z poszanowaniem środowiska

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 29-05-2017, 11:48
KRD-IG: Chcemy rozwijać intensywną produkcję drobiu z poszanowaniem środowiska
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, fot. KRD-IG

- Myślimy o zielonym rolnictwie i zielonym drobiarstwie przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Jak mówi Łukasz Dominiak KRD-IG dedykowała 2016 rok kwestii zrównoważonego rozwoju, z jednej strony w aspekcie środowiskowym, a z drugiej tematyce racjonalnego i obniżonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiu.

- Dlatego 25 maja w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zorganizowaliśmy konferencję pod hasłem "Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki". Chcieliśmy pokazać przekrój tematyki związanej z antybiotykami. Zaprosiliśmy zarówno gości z poziomu brukselskiego, z szefem organizacji ELFA oraz sekretarzem generalnym a.v.e.c na czele. Nie zabrakło także wystąpień przedstawicieli polskiej administracji, czyli Głównego Inspektoratu Weterynarii i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także naukowców z SGGW. Chcieliśmy, aby ta konferencja dostarczyła przekroju informacji i inspiracji do dalszego działania - dodał.

W maju 2017 roku KRD-IG powołało Komisję Zrównoważonego Rozwoju, w skład której wejdą firmy dostarczające gotowe rozwiązania dotyczące np. ograniczenia stosowania antybiotyków, uciążliwości zapachowej, energii odnawialnej i ponownego wykorzystania wody, a z drugiej strony członkowie Izby: producenci drobiu zainteresowani wdrożeniem określonych rozwiązań.

- Komisja będzie swego rodzaju think-tankiem, który będzie zajmował się tworzeniem drogowskazów dla branży drobiarskiej. Myślimy o zielonym rolnictwie, zielonej produkcji drobiarskiej, przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska. Chcemy rozwijać się dalej, ale musimy mieć pomysł na ten rozwój. Uważamy, że rozwijanie intensywnej produkcji, ale z poszanowaniem środowiska to właściwy kierunek - dodał.

Jesienią 2017 roku KRD-IG zorganizuje drugą konferencję z cyklu "Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej". Tym razem dyskusja będzie poświęcona aspektom środowiskowym pod hasłem "Ziemia, powietrze, woda."

- Chcemy przejść przez ten rok poruszając różne istotne tematy, wyciągając wnioski i rozpoczynając wdrażanie określonych rozwiązań - podsumował Dominiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH