REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KRD-IG: działania Farmio szkodzą wizerunkowi polskiego drobiu

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2016, 09:16
KRD-IG: działania Farmio szkodzą wizerunkowi polskiego drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG (fot. zelaznastudio.pl)

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest wolne od antybiotyków i w pełni bezpieczne dla konsumentów. Jak zaznacza, działania podejmowane przez Farmio mogą szkodzić wizerunkowi polskiego drobiu także na rynkach zagranicznych. – Branża jest bardzo poruszona całą sprawą – przyznaje Dominiak w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

REKLAMA

Odnosząc się do działań podejmowanych przez Farmio Łukasz Dominiak zauważa, że komunikacja prowadzona przez firmę sugeruje konsumentom, że oferowane produkty mają charakter unikalny, gdyż nie zawierają antybiotyków. Faktycznie jednak każde mięso drobiowe, które zostało wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków.

- Antybiotyki w produkcji drobiarskiej są podawane wyłącznie z przepisu lekarza weterynarii oraz pod jego pełną kontrolą. Dodatkowo po ich zastosowaniu konieczne jest zachowanie okresu karencji, którego długość jest uzależniona od rodzaju wykorzystanego leku. W trakcie okresu karencji pozostałości antybiotyków są usuwane z organizmu zwierząt. Po tym czasie mięso pochodzące od leczonego uprzednio kurczaka jest w pełni bezpieczne dla konsumentów – wyjaśnia Dominiak.

Mięso drobiowe, które zostało dopuszczone do sprzedaży i jest wyprodukowane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa może niekiedy zawierać śladowe pozostałości antybiotyków, które nie przekraczają tzw. maksymalnych limitów pozostałości (MLP), uznanych za bezpieczne dla zdrowia konsumentów przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA. Limity te są określone w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.

- Żeby zrozumieć jak minimalne są to ilości, można podać przykład doksycykliny. Konsument o wadze 70 kg musiałby spożyć 1750 kg mięsa drobiowego z pozostałościami antybiotyków mieszczącymi się w ramach MLP, aby pobrać dzienną dawkę tego leku. Oznacza to, że przy średnim spożyciu 28 kg mięsa drobiowego rocznie potrzeba ok. 65 lat na przyjęcie jednodniowej dawki, która sama w sobie jest przecież tylko częścią jednorazowej kuracji. Sugerowanie, że tak minimalne ilości mają wpływ na nasze zdrowie jest dużym nadużyciem. – dodaje Dominiak.

Dyrektor generalny KRD-IG przypomina także, że produkcja drobiu w naszym kraju od kilkunastu lat dynamicznie się rozwija. Aż 40 proc. polskiego drobiu trafia na rynki zagraniczne, z czego 80 proc. do krajów unijnych. Z tego powodu rodzime firmy eksportujące na rynki światowe muszą spełniać najwyższe normy, także w zakresie bezpieczeństwa, w tym wykorzystywania leków.

- Bywa tak, że jedna firma jest kontrolowana nawet kilka razy w ciągu tygodnia. Przypadki nieuczciwego postępowania zdarzają się naprawdę sporadycznie, jednak komunikowane w niewłaściwy sposób urastają do rangi problemu całej branży, co oczywiście nie jest prawdą. – podkreśla.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH