Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG edukuje przedszkolaków na temat drobiu (zdjęcia)

  • Autor: KRD-IG
  • Data: 28-03-2018, 13:48
KRD-IG edukuje przedszkolaków na temat drobiu (zdjęcia)
Łukasz Dominiak i Aleksandra Porada z KRD-IG, fot. mat.pras.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu Malec ,członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26 marca na terenie stołecznej dzielnicy Wilanów oraz Praga Pd. odbyły się wielkanocne spotkania z przedszkolakami. Dzieci miały okazję poznać etapy rozwoju kurcząt brojlerów oraz kulisy hodowli i produkcji drobiu, a nawet obserwować dopiero co wyklute pisklęta, które wraz z ekspertami Izby zostały „zaproszone” na spotkanie.

Rozwój ptaków, począwszy od wyklucia z jaja, procedury związane z chowem i hodowlą drobiu, takie jak m.in. stała opieka lekarzy weterynarii, a także odpowiednie żywienie i bezpieczeństwo stada, stanowią główny temat projektu działań KRD-IG. Spotkania z przedszkolakami nie bez powodu odbywają się przed Wielkanocą, której symbolem są właśnie kurczęta. Dzieci mogły zobaczyć je z bliska podczas zajęć poprowadzonych przez specjalistów z Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Zakładu Wylęgu Drobiu Malec.

- Nadchodzące Święta Wielkanocne były dla nas inspiracją do stworzenia projektu skierowanego do
najmłodszych. Jest to zarazem pierwsza tego typu akcja KRD-IG. Dzieci wychowujące się w dużych
miastach przeważnie nie zdają sobie sprawy z tego, na czym polega i z czym się wiąże utrzymywanie drobiu na co dzień, a tendencja ta coraz bardziej się pogłębia. Zaledwie 1-2% Europejczyków ma bezpośredni kontakt z szeroko rozumianą produkcją rolną, podczas gdy np. w Chinach odsetek ten jest zdecydowanie wyższy i wynosi blisko 30%. Taka sytuacja w naszej ocenie jest jednym z powodów utrzymywania się i narastania mitów związanych m.in. z dobrostanem zwierząt; dlatego właśnie, trzymając się przysłowia „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”, chcemy przekazać młodemu pokoleniu prawdziwe informacje na ten temat. Jestem mile zaskoczony tak dużym zainteresowaniem i niekończącymi się pytaniami ze strony dzieci – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Brak styczności ze zwierzętami gospodarskimi powoduje, że najmłodsi często nie mają dostatecznej wiedzy o tym, skąd się bierze żywność, w przeciwieństwie do starszych pokoleń. Zdobycie informacji na temat nowoczesnej hodowli i produkcji drobiu, jak się okazuje, może przyczynić się do obalenia wielu wciąż funkcjonujących w społeczeństwie stereotypów dotyczących procesu produkcji. Warto zacząć przy tym od najmłodszych.

- Cieszymy się, że mogliśmy zaangażować się merytorycznie w projekt, a także dostarczyć na
spotkanie z dziećmi pisklęta prosto z naszej wylęgarni. ZWD Malec chętnie włącza się w akcje
edukacyjne i popularyzujące hodowle drobiu, takie jak targi, konferencje czy lokalne spotkania.
Podobne działania stają się coraz bardziej popularne w krajach zachodniej Europy – warto
przytoczyć tu choćby rolnicze Info Days w Wielkiej Brytanii, w ramach których osoby żyjące w
miastach mogą odwiedzić gospodarstwa rolne i dowiedzieć się, jak funkcjonuje nowoczesne
rolnictwo. Dzięki temu, obalane jest wiele mitów dotyczących bezpieczeństwa żywności,
pokutujących w społeczeństwie. Jako członek KRD-IG będziemy z pewnością wspierać podobne projekty w przyszłości – mówi Julita Janowska z ZWD Malec.

W planach KRD-IG są kolejne spotkania z przedszkolakami, których zainteresowanie okazało się ogromne. Udział w projekcie wzięli Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG oraz Julita i Andrzej Janowscy, przedstawiciele ZWD Malec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hodowca 29-03-2018, 13:05:
@ zastanawiam się
Na mięso tuczy się pisklęta płci żeńskiej i męskiej. Jak się okazuje warto społeczeństwo edukować :) Pozdrawiam
  • zastanawiam się 29-03-2018, 11:13:
A wspomnieli, że jeśli kurczak jest płci męskiej to codziennie wraz z setkami-tysiącami innych małych kogutów trafiają do zmielenia, bo ich hodowanie zwyczajnie nie są opłacalne?
  • Orkowy 28-03-2018, 15:57:
Podoba mi się ta inicjatywa, edukacja o żywności i żywieniu powinna na stałe zagościć w polskich przedszkolach i szkołach. Bo potem powstają coraz to nowe mity o branży spożywczej, jakies teorie spiskowe wynikającwe po prosyu z niewiedzy. Wychowanie świadomego konsumenta jest w interesie każdego z nas.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH